Thigpen_bandet_foto_LS

Ed Thigpen hyllad i Lund

Thigpen_bandet_foto_LS

Trumslagaren Ed Thigpen hamnade, som så många andra amerikanska jazzmusikanter, i Köpenhamn och avslutade också sina dagar där.

Ed Thigpen utvecklade en annorlunda stil med mjukare och mer melodiskt trumspel än vad som var gängse på den tiden, möjligen framslipat under sin tid hos artister som Oscar Peterson och Ella Fitzgerald. När nu Ed hyllas i musikalisk format faller ett stort ansvar på unge danske trummis Morten Lund, som med landsmännnen Jesper Bodilsen på bas och Olivier Antunes på piano bildar komp till våra skånska blåsarstjärnor trumpetaren Anders Bergcrantz och tenorist Tomas Franck. Inför fullt hus på Stardust jazzklubb i Lund tolkas Eds egna kompositioner plus alster från bandmedlemmarnas egna pennor- och ett par standards förstås. En trevande inledning avlöses av mer avspänd atmosfär, när väl skånskdanskarna blivit lite varmare i kläderna.

Anders Bergkrantz blåser på i sin typiska nerhukade stil; flacka toner med mjuk frasering, mer inställd på att producera snabba vindlande löpningar än melodisk formulering, Tomas mullrar på sedvanligt rått maner med hjälp av Coltrane och stoppar in korta takter med teman från kända jazzkompositioner, som en slags gissningslek för publiken, aha vad var det, Round Midnight kanske… Oliver Antunes är en sprudlande, teknisk briljant pianist och basJesper är som vanligt stadigheten själv.

Thigpen_bandet_Bergcrantz_Franck_LS

Och trummisen Morten Lund sköter sitt uppdrag föredömligt: han både solar och kompar med stor inlevelse och musikalitet, men blir han inte nästan en aning för ivrig stundvis? Men å andra sidan tappar han ju aldrig balansen…

Wanna Be och Shake it out är ett par av Eds kompositioner som tolkas med stor innerlighet, den vackra Denise är ett av alsterna från Bodilsens penna, och den tillägnas förstås Eds dotter Denise – som dessutom befinner sig i publikhavet denna afton.

En både värdig och ösig hyllning till en man som hörde till jazzens mest begåvade artister.

Per Wikén

Tribukonsert för Ed Thigpen
Stardust i Lund 15 /4 2011
Anders Bergcrantz tp, Tomas Franck ts, Olivier Antunes p, Jesper Bodilsen b, Morten Lund dr.


 

Annonser
Annonser