Eklektiskt och fantasifullt med Neumann, Nevrin och Efstathiou

Monopiano, Fylkingen, Stockholm Jazz Festival, 21 oktober, 2021. 

Monopiano är en ambitiös festival med totalt 15 konserter under 4 dagar, inom ramen för jazzfestivalen, med fokus på piano- och klaverrelaterad musik. Bakom festivalen står Thanatosis i samarbete med FRIM och Fylkingen. Konstnärlig ledare är Alex Zethson.

Till den första konserten hade man bjudit in den tyska musikern och kompositören Andrea Neumann, känd från den internationella experimentella musikscenen, trakterande sitt egenkonstruerade ”inside-piano”. Man hade även bjudit in den grekiskt födda pianisten tillika kompositören Zoe Efstathiou samt från Sverige, pianisten, syntspelaren, Klas Nevrin, även han kompositör.

Att höra Neumann spela är en lika stor upplevelse för ögonen som för öronen. På detta innanmäte av ett piano, som ligger på ett bord, åstadkommer hon en fantastisk ljudvärld, med hjälp av en massa prylar och ljudförstärkande elektronik. Allt är mycket väl avvägt och dynamiskt, ömsom starkt ömsom svagt, precis som en genomarbetad komposition, fast det hela skapas i stunden. Mästerligt på alla sätt och vis!

Efstathiou hade preparerat flygeln på ett sätt som förde tankarna till John Cage, med träpinnar, träskedar och skruvar. Hon spelade på tangenterna, som fick det där typiskt stumma och percussiva ljudet, men drog också i de långa stickorna med pedalen nedtryckt och för en kort stund framträdde en vacker melodi. En bit in i stycket lades även ett ljudband till. Ett stycke i det preparerade pianots tradition, som i vissa partier dock hade vunnit på en mer koncentrerad form.

Nevrin framförde sitt stycke på syntar, det akustiska, som präglat de andra två, fanns även där i form av ett förstärkt tumpiano. Mest var det syntljud, fantasifulla, ganska spröda klanger, dynamiskt och bitvis vackert med en folkton, men också eklektiskt och splittrat, där det i slutänden var svårt att få grepp om storformen.

Den mångtaliga publiken på Fylkingen hade dock all anledning att vara nöjda med kvällen!

Text: Roger Bergner, Foto: Lars Jönsson

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54735) [1]=> int(54541) [2]=> int(54746) [3]=> int(54707) [4]=> int(50803) [5]=> int(54566) [6]=> int(54731) [7]=> int(54382) [8]=> int(54715) [9]=> int(54639) [10]=> int(54329) [11]=> int(51323) }