Eld med Bergcrantz och Kullhammar på Fasching

Ett (nästan) fullsatt Fasching tog emot två svenska mästare i blåsarklassen. Anders Bergcrantz är sig lik:  Det här är jazz med tydliga rötter i traditionen och utan ambitioner att spränga gränser. Det luktar New York om hans musik. De flesta låtarna är skrivna av Anders som spelar väldigt konkret, tydligt och elegant. Kullhammar som för första gången gästade kvartetten var disciplinerad och flöt in på ett remarkabelt sätt i den tajta gruppen. Hans musikaliska landskap är möjligen vidare än Bergcrantz’, men här visar han tydligt vem som är bandets ledare.

Bergcrantz låtar är egentligen ganska enkelt uppbyggda – ett tydligt tema med bop-släktskap, solon och så temat igen mot slutet. Enkelt på ytan, men som dessa musiker kan behandla låtarna! Det formligen ångar ur de båda mästarnas horn, understödda med lika traditionellt som enastående spel, inte minst av Jonas Holgersson. Pianisten Robert Tjäderkvist kompar klassikt, men bygger upp flera solon från enkelhet till riktigt maffiga harmonier.
Det här är Jazz med stort ”J”, till synes artig, men innehållsligt guldgruveliknande.

I Slow-food, en låt i fyr-fyra takt, spelar Bergcrantz flygelhorn med en innerligt varm ton och ännu varmare blir det i While my horn gently sleeps, tillägnad George Harrison.
Kullhammar bidrar med en egen låt Sauer Kraut och naturligtvis släpper han loss här med lite spräckiga fraser. Här spelar Tjäderkvist sitt kanske bästa solo.

Funkiga Ferrari med en pumpande bas från Grundström och med ett oerhört sväng får publiken att jubla.
Wayne Shorters United, skriven när han medverkade i Art Blakey and the Jazz Messengers, utvecklar sig till ett stycke där konserten får sitt största musikaliska djup.

Bergcrantz har ett transparent sound, varje ton verkar övervägd, inget lämnas åt slumpen. Allt hörs och allt motiveras. Övervägt.

Eld! Städad eld, om det nu finns något sådant.

Lars Grip

Anders Bergcrantz Quartet featuring Jonas Kullhammar
Fasching den 23 september 2010.
Anders Bergcrantz tp, flh, Jonas Kullhammar ts, Robert Tjäderkvist p, Patrik Grundström b, Jonas Holgersson dr.

Annonser
Annonser