Ellingtons 110-årsdag firad i Göteborg

Duke Ellingtons 110-årsdag firades i dagarna två i kulturhuset Brew House i Göteborg. Arrangörer var Music Against Violence, högskolan för scen och musik och Brew House. Första dagen, tisdagen den 28 april inleddes med en konsert av ett av västsveriges bästa band, Peoria JAzz Band, som med stor känsla spelade äldre Ellingtonnummer. Bra solister och inte minst en mycket engagerad sångerska, Ros-Marie Simonsen, bidrog till äkta Duke stämmning.s

Huspianisten Sven-Eric Dahlberg samlade  ett gäng musikanter runt sig. Tanken var att musiker och sångare som egentligen inte förknippas med jazz skulle tolka Ellington. Det funkade mycket väl.

Sålunda kunde publiken höra Göteborgsymfonikernas förste trombonist Lars Göran Dimle spela Ellington. Han visade sig vara en god improvisatör. Unik var saxofonisten och flöjtisten Anders Hagberg som överraskade med ett mycket märkligt stor instrument, nämligen en specialbyggd kontrabasflöjt. Sålunda kunde publiken också möta hårdrockbasisten (Hammerfall) Magnus Rosén i ett egensinnigt arrangemang av ett känt Ellingtonalster.

Kvällens stora överraskning var Brew House Big Band, ett storband med ungdomar som hårdrepeterats av kapellmästaren och trumpetaren Lasse Lindgren. På några månader hade han trimmat de unga musikerna, som nu uppvisade ett imponerande ensemblespel. Solistiskt kanske det inte funkade fullt ut, men ungdomarnas snärtiga och spänstiga ensemblespel värmde.

Kvällen avslutades med en midnattskonsert med Sandviken Big Band med organisten Johannes Landgren och saxofonisten Håkan Lewin som solister.

Onsdagen ägnades år seminarium, visning av Lars Zackrissons dokumentär om Alice Babs, Naturröstens hemlighet, och en jubileumskonsert i Kronhuset med Göteborg Wind Orchestra.

Arrangemanget var också mycket välbesökt.

 Duke Ellington 110 år.

Brew House, Göteborg, den 28 april 2009

Annonser
Annonser