En blandad musikalisk Gullinbukett

Foto: Lasse Seger

Gunnar Eriksson & RilkeEnsemblen ”Människans dagar – Lars Gullin 90”
S:ta Maria kyrka, Ystad Sweden Jazz Festival, 2 augusti 2018.

Foto: Lasse Seger

Någon gång under det sena 1960-talet upptäckte körledaren Gunnar Eriksson att texter med rötterna i Gamla Testamentets profeter och Lars Gullins musik var en vinnande kombination. Eriksson och Göteborgs kammarkör inledde därefter ett samarbete med Gullin.

I S:ta Mariakyrkan, under Ystad Sweden Jazz Festivals andra dag, framförde den sjuttonhövdade kören RilkeEnsemblen, basisten Georg Riedel, trumpetaren Jan Allan och gitarristen Mats Eriksson en blandad musikalisk Gullinbukett med rötterna i Erikssons och Gullins samarbete. Eriksson själv satt bekvämt på en stol och dirigerade och levererade underfundigt mellansnack.

Texten till I’ve Seen (Jag såg) är mer eller mindre från Predikaren. Texterna till Människan av kvinna född (Late Summer) och Människans dagar (Decent Eyes) är hämtade ur Job och Psaltaren. Texterna på franska, Ainsi toujours och Je n’peux, får en annan vokalklang än de på engelska. Primula veris, Prima vera och Ma är genuina Gullin-kompositioner, där texterna dessvärre ej gick fram i S:ta Mariakyrkans akustik. Kärlekens ögon av Nils Ferlin, I min smala säng av Cornelis Vreeswijk, Vad du är skön (It’s true) och Bossa på tå(b) med texter från Höga visan är pärlor i svensk lyrisk anda. Det muntra extranumret Happy Again med text av Alice Tegnér sitter säkert kvar i helgedomens tjocka väggar, som dessvärre ingalunda bjöd på svalka denna heta sommardag.

Foto: Lasse Seger

Vid konsertpresentationen frågade Jan Lundgren Georg Riedel och Jan Allan om de vill bli kallade ”legendarer” eller ”nästan legendarer”. Riedel och Allan svarade att de föredrar det senare! Frågan är dock om inte det förstnämnda är rätt svar …

Men ett tips till YSJF påhittiga hjärntrust: Att till 10-årsjubileet bygga upp någon form av upphöjd scen i kyrkan, så att de fina artisterna syns och hörs bättre.

Lasse Seger

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54790) [1]=> int(54707) [2]=> int(54566) [3]=> int(50803) [4]=> int(54639) [5]=> int(54541) [6]=> int(54735) [7]=> int(54787) [8]=> int(54382) [9]=> int(54715) [10]=> int(51323) [11]=> int(54731) }