En fantastisk prestation av Danielsson och Możdżer

Foto: Marek Piechnat

Lars Danielsson & Leszek Możdżer Duo Concert
Musikaliska, Stockholm Jazz Festival, 11 oktober 2019.

Det konstnärliga samarbetet mellan svenska och polska jazzmusiker har pågått oavbrutet sedan början av 1960-talet. Då träffades två framstående artister – den polska pianisten och kompositören Krzysztof Komeda och den svenska saxofonisten Bernt Rosengren. Bland dem som för den fina traditionen vidare hittar man tveklöst Leszek Możdżer och Lars Danielsson. Det var alltså inget konstigt i det att just deras framträdande under Stockholm Jazz Festival valdes av Polska Ambassaden för att fira 100-årsjubileet av diplomatiska kontakter mellan de två länderna.

Musikaliska var fullsatt den kvällen och när artister, efter den officiella delen, intog scenen möttes de av publikens jubel. Samarbetet mellan Danielsson och Możdżer har pågått i nästan 15 år. Oftast spelar de i trio med den israeliska trummisen Zohar Fresco, men det fanns också inspelningar i duo som till exempel Pasodoble (inspelning för ACT från 2007).

Från den första tonen kändes det att samspelet mellan dessa två virtuoser var totalt. Det var helt oväsentligt om det handlade om Chopins Impromptu, Danielssons Fellow eller Możdżers Easy Money – de melodiska slingorna obehindrat och sömlöst vandrade fram och tillbaka mellan piano och kontrabas på ett naturligt och nästan organiskt sätt. Możdżers preparerade piano riktade tankar till samtida musik. Stundvis förvandlade båda artister sina ädla instrument till slagverk och fortsatte sina dialoger på detta lite okonventionella sätt. Men förmodligen de bästa stunderna var när Lars började spela med stråken medan Możdżers subtila passager erinrade polskt vemod. Det var avskalat, intimt och vackert.

När programmet nått sitt slut efter cirka 90 minuter blev det dags för extranummer – Danielssons Pasodoble – som satt punkt på denna magiska kväll. Kort sagt, en fantastisk prestation av två virtuoser och musikaliska själsfränder.

Marek Piechnat

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser