En fulländad konsert med Shai Maestro Trio

Foto: Qlaez Wennberg

Shai Maestro Trio
Nefertiti, Göteborg, 7 maj 2019.

Jazz är en global företeelse med New York som ett naturligt centrum. Pianisten Maestro kommer från Israel, liksom hans nye trumslagare Ofri Nehemya (de båda har för övrigt också gått i samma högstadium i Israel). Klippan på kontrabas heter Jorge Roeder och kommer från Peru. Trion är bosatt i nämnda metb ropol.

Den 32-årige mycket produktive låtskrivaren Maestro – som redan släppt fem egna trioalbum – ägnar sig nästan uteslutande åt annat tonspråk än bebop. Har på sistone recenserat trion live och på skiva, plus intervjuat den ödmjuke pianisten (läs på Kulturbloggen), vars många besök i Sverige uppskattas. Utöver att ge konserter, har han släkt här och han har spelat in hos Nilento i Kållered. Hade ingen uttalad intention att recensera den här konserten. Blev emellertid så uppfylld av spelningen, som sker inför ett saligt auditorium med öronen på helspänn, att det vore synd om inte en subjektiv dokumentation nedpräntas. Är glad för vår skull, vi som förunnas en fulländad konsert.

Första set pågår i ungefär en trekvart. Utan överenskommen låtlista framförs tre stycken. Den dova, massiva akustiken hindrar inte rinnande ackord från pianot att nå fram. Inledningsvis spelar Roeder första fiol. Blir så förtjust i hans sätt att lira bas – och dessutom ser jag utseendemässigt en viss likhet – att jag efteråt förärar honom komplimangen ”Du får mig att tänka på Charles Mingus”. Nehemya har en förkärlek för bländande snabba, aviga rymer, medan ”härförare” Maestro är att betrakta som en virtuos lyriker. Övergångarna mitt i ett flöde – de bryggor som James Brown enträget flaggade för – var hisnande. Dessa förändringar markerar en otroligt kreativ öppenhet. Tempon skiftar kraftigt, hela tiden med bibehållen densitet. Underbart att de inte har något emot att släppa sargen och utmana varandra. Vid ett tillfälle blev det verkligen mungiporna upp hos medmusikerna, när Maestro gjorde oväntade utflykter över tangenterna. Hans anslag är delikat, rent av enastående!

Rycks med av en exceptionellt utvidgad version av titellåten från senaste plattan The Dream Thief, jämte What Else Needs To Happen, Choral och det repetitiva nynnandet i From One Soul To Another trollbinder. Vidare framförs några färska alster utan titel och en ljuvligt vacker ballad. På den välfyllda jazzklubben med eftertraktad varm atmosfär, får åhörarna veta att två duoalbum inspirerat komponisten Maestro. Det rör sig om produktioner med samma sättning – dels Jazz på svenska, dels en skiva med Charlie Haden/Hank Jones.

Vad ska kunna överträffa en sådan här begivenhet innevarande år? Samspelet mellan tre formtoppade herrar i yttersta världsklass, Maestros låtar och den individuella skickligheten – allt förbluffar. I höstas var jag med om deras megasuccé under Stockholm Jazz Festival. Dynamiken på Nef resulterar i ännu en stor framgång för Shai Maestro Trio.

Mats Hallberg

Annonser
Annonser
array(13) { [0]=> int(55710) [1]=> int(55813) [2]=> int(55615) [3]=> int(55619) [4]=> int(54566) [5]=> int(50803) [6]=> int(51323) [7]=> int(55850) [8]=> int(55558) [9]=> int(55408) [10]=> int(55403) [11]=> int(55316) [12]=> int(55369) }