En magnifik och oförglömlig afton med härlig swing- och dansmusik

Foto: Lasse Seger

Stockholm Swing All Stars
Stardust/Lunds Nation, Lund, den 28 oktober 2016.

Stockholm Swing All Stars bjöd in till en magnifik och oförglömlig afton med härlig swing- och dansmusik på Stardust. Bandet bildades 2002 och mitt första intryck är att alla medlemmar får bra utrymme för solon och får visa sina unika egenskaper. Duke Ellingtons musik prioriteras: In a Mellow Tone, Blues in Blueprint, Limbo Jazz, Playing the Blues and Go och Sophisticated Lady. Men ett smakfullt spektra av andra amerikanska standardlåtar får vi också njuta av som till exempel April in Paris, A Night in Tunisia, Four Brothers och Bernies Tune.

Foto: Lasse Seger
Foto: Lasse Seger

Som en extra krydda serverades vi Fredrik Lindborgs roliga och lärorika mellansnack. Till exempel berättar han den intressanta historien om hur Bernies Tune kom till och ger på så sätt den oinvigde mera kött på benen. Som kuriosa berättar Lindborg att bandet medverkar även i en SVT-serie ”Vår tid är nu” med egen 40-talsstukad musik. Bandet heter då Erlingsen Hot Six. Dramaserien som börjar fredsåret 1945 kommer nästa höst i SVT – något att se fram emot! Nu fick vi smakprovet I Owe You, Buster. Jag vill också tillägga mer kuriosa: Lindborg spelar ”Dompan” i Monica Z-filmen.

Idérike trumpetaren Karl Olandersson är allestädes öppen för olika stilarter, likaså altsaxofonisten/klarinettisten Klas Lindquist. Det svänger lustfyllt när sedan tenorsaxofonisten/basklarinettisten Fredrik Lindborg och trombonisten Dicken Hedrenius snärtigt levererar gediget samspel. Det är trångt men tydligen trivsamt på scenen bakom de fyra blåsarna. Pianisten Daniel Tilling, basisten Martin Sjöstedt och trummisen Mattias Puttonen syns dåligt, men hörs desto bättre och upplevs av mig som bästa tänkbara komp! Som vanligt på Stardust är ljudet av hög klass i en lokal som säkert från början inte är tänkt för konserter.
Det är länge sedan ordföranden Rolf Lindroth fick gå runt med SSSSSssssss-skylten, men nu är det dags igen. Vanligtvis är Stardust-publiken väluppfostrad, men när Fredrik Lindborgs ytterst välljudande basklarinett har solo, måste pratkvarnarna tystas ner.

Till nästa konsert som är terminens sista blir det andra bullar för då kommer Anders Bergcrantz och Jonas Kullhammar.

Lasse Seger

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser