En omtumlande musikkväll med Mikael Ramel Band Till Dej

Foto: Lasse Seger

Mikael Ramel Band Till Dej
Mejeriet, Lund, 9 augusti 2019.

En envis småländsk dam, som representerande festivalen Psykjuntan, formligen tjatade på Mikael Ramel att sätta ihop ett band och konsertera den gamla lp-skivan Till dej från 1972 igen. Ramel gav med sig och det blev ett succéartat koncept med turné och skiva. Lp:n (i vit vinyl) återutgavs tidigare i år och jag noterar att till exempel jazzpianisterna Bobo Stenson och Per-Erik Slim Notini medverkar på den. Ramel vill kalla sin musik för progg, rock och visa, men jag tillägger gärna ”lite jazzkryddor”. Till dej-bandets handplockade basist Göran Lagerberg var med i Tages (60-tal), och gitarristen Kenny Håkansson utgjorde en del av Kebnekajse (70-tal, 2002-). Mats Öberg, klaviatur och sång, började hos Ramel 2003 och har även lirat med Frank Zappa och Ale Möller. Trummisen Benna Sörman har spelat med Magnus Uggla och Pugh Rogefeldt. Samtliga medmusikanter har förflutet i Ramels tidigare produktioner.

En vitamininjektion med kullerbyttor i form av ordlekar och humor samt grymt svängande musik bjuder bandet på denna oförglömliga kväll. Löpen blir till ostkaka eller kvarg i det gamla mejeriet, klockorna stannar, folket börjar dansa och sjunger med, till och med undertecknad! Ramel textar mycket bra och betonar sanningarna precis som sin far en gång gjorde. Rika tillfällen för solon är kapellmästare Ramels motto. Det vet och utnyttjar Öberg, Håkansson, Lagerberg och Sörman med råge. Låtarna, som till exempel Pengar, är minst lika aktuella idag och lp-skivan Till dej väntar nu på avlyssning. Vid sidan om lp-låtarna får vi Vokalsång om EU, som handlar om att prickarna och ringarna över å, ä och ö är nog så viktiga för oss svenskar. Vi kommer i stämning av en starkt lyrisk visa i bästa Frödinganda, som Ramel döpt till Mattan, om en vän i Värmland som levde för musiken långt in i naturen. Jag hade fel samt ett sjok låtar med hög igenkänningsfaktor för publiken avslutar konserten. Extranumret Toner rundar av en omtumlande musikkväll!

Lasse Seger

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54639) [2]=> int(54329) [3]=> int(54541) [4]=> int(54715) [5]=> int(54735) [6]=> int(54707) [7]=> int(54746) [8]=> int(54382) [9]=> int(51323) [10]=> int(54566) [11]=> int(54731) }