En väldigt speciell konsert med Egberto Gismonti

Foto: Bob Rose

Egberto Gismonti
Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala Internationella Gitarrfestival, 12 oktober 2018.

Med en orangefärgad liten mössa på huvudet och en böljande hårman hängandes ner på ryggen träder den 70-årige Gismonti in på scenen. Han sätter sig till rätta på en pall som står vid sidan av den Steinway-flygel han senare också ska spela på. Han berättar att mycket av den musik han ska spela för oss bygger på brasiliansk folkmusik. Han greppar sin 10 strängade gitarr och hans fingrar dansar över strängarna. Vänster hands fingrar rör sig som en spindels ben över gitarrhalsens band, höger hand slår an på de olika strängarna med en väldig finess. Allt är i en perfekt harmoni och Gismonti är helt inne i musiken och de olika rytmerna som han skapar.

Det är som att Egberto Gismonti kan göra precis vad han vill med sin gitarr. Vi ska inte heller glömma att han har tio strängar att hålla reda på också. Gismonti är en musiker som verkligen klarar av konststycket att lägga in tysta noter eller små pauser i sin musik vilket ökar intensiteten. När jag sluter mina ögon och bara lyssnar så låter det som fler än bara en gitarrist. Jag hör två olika melodislingor samtidigt som jag hör ett baskomp. Det är minst sagt en imponerande uppvisning som vi bjuds på.

Efter tre stycken byter Gismonti till en tolvsträngad gitarr. Gitarren har en lite hårdare klang än den 10-strängade. Han gör så kallade flageoletter, berör alltså strängarna på ett visst sätt så att speciella övertoner bildas. Ibland bänder han strängarna på det sätt som blues och rockgitarrister ofta gör. Det känns som att Gismonti skulle kunna spela precis vad som helst. Utmärkande är hans förmåga att få fram alla möjliga ljud på gitarren genom att använda olika speltekniker.

Egberto Gismonti är inte bara en mästerlig gitarrist han är också en fantastisk pianist, vilket vi får erfara då han sätter sig vid Steinway-flygeln. Lugna, känslosamma partier växlas med stycken i ett rasande tempo.

Under stående ovationer klappar den hänförda publiken in Gismonti till två extranummer. Han hyllar Uppsala Internationella Gitarrfestival som fyller 15 år och tackar publiken som givit honom god energi på scenen. Jag är helt övertygad om att vi har fått uppleva något väldigt speciellt.

Pär Dahlerus

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54715) [1]=> int(54731) [2]=> int(54707) [3]=> int(54735) [4]=> int(54566) [5]=> int(54790) [6]=> int(54787) [7]=> int(54382) [8]=> int(51323) [9]=> int(54639) [10]=> int(50803) [11]=> int(54541) }