prylf-2_AkeDahlback

En vanlig onsdag i Härnösand…

prylf-2_AkeDahlback

 En alldeles vanlig onsdag bjöds publiken på Öbacka Jazz- och Bluesklubb i Härnösand på ett ovanligt band med ovanlig musik.

Bandet som spelade var Prylf, ett visserligen ungt men ändå väletablerat gäng. Det svängde grymt om denna uppsättning unga musiker! I pausen berättade Raeel Raissi och Anton Toorell att bandmedlemmarna ofta inspireras av varandra. Redan på Skurup folkhögskolas musiklinje började de spela tillsammans och upptäckte en gemensam glädje till musiken – en glädje som lade grunden till Prylf.

Bandet drar stor publik, vilket för oss Metropoliter innebär ett hundratal. Publiken satt tätt framför scenen och gungade med i musikens rörelser. Det vi bjöds att lyssna på var ingen traditionell jazz, utan vi kastades mellan brutalt rockiga ljudvågor och poetiskt spröda toner. Lekfullt tog bandmedlemmarna publiken på en musikresa med utgångspunkt i kända jazzpärlor. Dessa omvandlades till den musik bandmedlemmarna själva lyssnar på. Här återfinns rock, jazz, electro, ja, det handlar helt enkelt om cross-over.

prylf-3_AkeDahlback

Musiken som spelades är spännande, rasande, lekfull – och ibland ömsint. Eftersom bandet har gjort egna arrangemang och försett de kända jazzlåtarna med nya harmonier var de ibland en smula svåra att känna igen. Det var Linnea Henriksson fantastiska sång som gav ledtrådarna till vilka låtar vi som publik fick lyssna till.

Första set inleddes med Fly me to the moon, därefter följde InvitationBody and soul och ytterligare några standards.

Andra set inleddes med ännu en standard, nämligen My favorite things och setet avslutades med Round midnight. Naturligtvis blev det extranummer! Absolut bäst blev det när jag lyckades manövrera mig bort från trängseln framför scenen till trappen vid utgången. Med avståndet kom musiken mer till sin rätt och det fanns plats att dansa lite! 

Text: Ann-Katrin Perselli
Foto: Åke Dahlbäck

Metropol, Härnösand 13/4 2011
Prylf
Linnea Henriksson sång, Raeel Raissi trummor, Felix Martinz vibrafon, Anton Toorell gitarr och Patrik Grundström bas.

Annonser
Annonser