Energifylld postbop med Kathrine Windfeld

 

Foto: Leo Ahmed

Kathrine Windfeld Sextett, Fasching, Stockholm Jazz festival, 17 oktober 2020. 

Kathrine Windfeld var under våren ”composer in residence” vid Vara Konserthus. Den på senare år mycket uppmärksammade danska kompositören och pianisten skrev musik till konserthusets eget storband, Bohuslän Big Band, och tillsammans gjorde de alldeles nyss en inspelning och en kortare turné.

På Stockholm Jazz Festival uppträder hon dock med en mindre grupp. Närmare bestämt en sextett med tre danskar, två polacker och en svensk. Inte mig emot, det mindre formatet passar henne lika bra. Kanske ännu bättre rentav, särskilt i dessa tider då antalet människor i samma lokal radikalt måste begränsas.

Det är en samspelt och spelsugen sextett som rivstartar med en komposition betitlad Ferry, från det sprillans nya storbandsalbumet Orca (Stunt). Den hårdsvängande jazzen kan rubriceras som postbop i traditionell stil, mycket kompetent både vad gäller komposition som framförande, men inte så himla spännande. Kvaliteten ligger mer i energin och attacken i utspelet. Det är som att den charmigt entusiastiska Kathrine Windfeld får igång både musiker och publik.

Hon är sparsam med egna solon, lite synd egentligen då hon är mer spännande som solist än kompositör. Som ackompanjatör tar hon desto större plats: jag har sällan hört en pianist som kompar så ihärdigt. Det skulle kunna vara störande men på något sätt integreras det med det pågående solot och blir liksom till en pådrivande faktor.

Trumpetaren Tomasz Dabrowski och saxofonisterna Hannes Bennich och Marek Konarski gör inspirerade insatser men det där riktiga lyftet infaller aldrig. Rytmsektionen gör vad den ska, men trummisen Henrik Holst Hansen är dessvärre ganska opersonlig.

Mina invändningar till trots är det en bra och ovanligt underhållande jazzkonsert. Kathrine Windfeld presenterar varje låt ingående och har spontant tokroliga saker att komma med hela tiden.

Dan Backman

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser