Energisk och högpotent storbandsjazz med Gard Nilssens Supersonic Orchestra, Stockholm Jazzfestival

Text: Ulf Thelander Foto: Lars Jönsson

Gard Nilssens Supersonic Orchestra, Kulturhuset Stockholm Jazzfestival , 20 oktober 2023

Storband har en särskild lockelse, det är ofta kraft, energi, spelglädje som är omöjlig att undkomma och möjligheterna till utväxling i olika aspekter tycks nästan oändliga. Samtidigt kräver förmatet disciplin, ordning och reda för att inte falla samman. Utmanarna kring idiomet har genom jazzhistorien varit flera och experimenten med former och sättningar många.  Några banbrytare som jag kommer att tänka på denna kväll är Don Ellis rockexperiment på sjuttiotalet, brittiska pianisten Keith Tippets Centipede friform avantgardeism under samma årtionde och i nutid Mats Gustafssons Fire! Orchestra XL

Norske trumslagaren Gard Nilssen´s Supersoninic Orchestra passar väl in på listan över storbandsexperiment extravaganza. Sjuttonmanna starkt med tre trumslagare, tre kontrabasister och rejäla brassektioner som innehåller det mesta. Avsaknaden av piano och gitarr skapar ett högoktanigt sound styrt från kompet. Det är vildsint och fartfyllt från start och energinivåerna ligger nära rött merparten av konserten. Allt material är skrivet av Gard Nilssen tillsamans med saxofonisten André Roligheten, som också är den som med tydliga tecken dirigerar bandet. För det är ett mycket välorganiserat kaos som presenteras, där samtliga i ensemblen vid något tillfälle ges fria ytor för extensiva ofta expressiva solon.

Det är just förmågan att både variera och dosera den mångfald av öppningar som ges som gör att helhetsbilden, den kollektiva ordningen förblir intakt trots alla soloutflykter. Det finns mängder av solinsatser som är värda att nämna. Men om jag ”tvingas” att bara lyfta fram tre så är det altsaxofonisten Mette Rasmussens inledande solo med rejält övertryck i det högre registret, Fredrik Ljungkvist märgfyllda tenorsolo i slutet av konserten och till sist Ingebrigt Håker Flatens akrobatiska slapsolo på kontrabas någonstans i mitten. Med de här är bara toppen av ett stort innovativt flöde som präglar Supersonic Orchestra. Gard Nilssen har verkligen lyckas skapat en egen profil som känns både högpotent och hållbar över tid.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser