Ett intimt och fruktbart möte över genregränserna

Foto: Jörgen Östberg

David Härenstam & Peter Knudsen
Eds församlingshem, Upplands Väsby, 4 mars 2018.

David Härenstam tillhör vårt lands främsta klassiska gitarrister, och Peter Knudsen är en meriterad jazzpianist och lärare vid Örebros musikhögskola. De två har satt samman ett gränsöverskridande konsertprogram – en blandning av klassiskt, jazz, tango och folkmusik – som framfördes vid Eds församlingshem i Upplands Väsby. Duon spelade valda satser från den japanske kompositören Tōru Takemitsus svit All in Twilight, och Astor Piazzollas fyrsatsiga Histoire du Tango. Dessutom tolkade man Erland von Kochs Utanmyra-variationer, byggd på den folkmelodi som numera förknippas med Jan Johansson, samt en sats från Hector Villa Lobos gitarrkonsert. Som extranummer bjöds på en av Piazzollas allra vackraste melodier, Oblivion. Kompositionerna hade man arrangerat om för piano och gitarr, och dessutom skapat utrymme för improvisation (Härenstam påstod att cirka trettio procent av musiken var improviserad). Kompositionerna var valda med omsorg: vackra, virtuosa och sällan hörda.

Vid den här typen av konserter tenderar atmosfären att bli mer avspänd, än när musiker spelar för en betalande publik i en konsertsal. Det blir en ökad intimitet och musikerna tar sig gärna tid att berätta om musiken, något som är sällsynt i mer officiella konsertsammanhang. Under konserten presenterade Härenstam och Knudsen musiken initierat, och satte in den i sitt sammanhang. Särskilt intressant var Knudsens information om Takemitsu och jazzen – tydligen hade denne hämtat inspiration från George Russells teoretiska verk ”Lydian Chromatic Concept of Tonal Organization”.

De improviserade inslagen kändes inte påklistrade, utan fungerade mycket väl i sammanhanget. Ibland var det till och med svårt att veta vad som var skrivet och vad som var improviserat. Det här var en konsertkväll, som återigen visade att ett möte mellan jazz och andra musikaliska genrer inte bara är möjligt utan i bästa fall också – som här – fruktbart.

Jörgen Östberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser