Sedgwick ClaesTillander

Hot Club, Hot Shots och old school jazz i Västerås

 Sedgwick ClaesTillander

I början av året brukar det vara glest med större jazzbegivenheter här i landet, så desto mera välkommen var 20-årsjubilerande vinterevenemanget Festijazz, arrangerat av Jazzens vänner i Västerås. Sedan några år håller man till i Västerås konserthus och utnyttjar där Stora salen, Lilla salen och båda ändarna av foajén, vilka kvällen till ära bytt namn till lite svängigare Carnegie Hall, Birdland, Jazz Corner respektive Ballroom.

Redan på eftermiddagen intog Gunhild Carling och hennes jazzkabaret Carnegie Hall med en fartfylld, färgstark, showig, humoristisk och varierad tvåtimmarsföreställning som framkallade stämningar från 20- och 30-talens Chicago- och Harlemshower, ja stundom även vaudeville med trolleri, jonglering och akrobatik på programmet.

Gunhild är den självklara medelpunkten med virtuost spel på huvudinstrumenten trombon och trumpet. Men vi kan också mellan klädbytena konstatera att hon är fullfjädrad dansös och att hon även behärskar flöjt och piano. Bandet är fyll med kompetenta musiker som dessutom har känsla för stilen, och man har inför turnén utökat ensemblen med fiolsektion och dansarna i Harlem Hot Shots.

HarlemHotshots ClaesTillander

I Ballroom kunde man därefter höra – och dansa något mer stillsamt – till Stockholm City Jazz Orchestra med vokalisten Annica Risberg. Flera av musikerna känner vi igen från Leif Kronlunds orkester och speciellt saxsektionen imponerade med genomgående svängiga och bra solister (Göran Larsén, Jim Leopardo och Haldor Paulson).

Från det musikaliska smörgåsbordet fick det därefter bli den virtuose gitarristen Andreas Öberg tillsammans med Hot Club de Norvège, vilka inte gjorde någon hemlighet av att det var Django Reinhardt som stått modell. Andreas är idag världsartist och har sitt basläger och huvudsakliga karriär i Los Angeles, men kommer när hans norska vänner kallar. Det är vi tacksamma för. Avspänt, skickligt, charmigt och lekfullt.

HotClubNorvege ClaesTillander

Även saxofonisten Amanda Sedgwick har idag sin karriär i USA och hade i sin ensemble gamle pianisten Freddie Redd, som redan på 50-talet turnerade i Sverige med trumpetaren Rolf Ericson och sångerskan Ernestine Anderson. ”New York-jazz av den gamla fina skolan” hade utlovats och ”New York-jazz av den gamla fina skolan” blev det.

FredieRedd fClaesTillander

DwayneClemons fClaesTillander

Stannade man kvar i Carnegie Hall kunde man därefter njuta av en lika fullmatad som ”relaxed” jazztimme, där sångaren Peter Asplund hade den självklara huvudrollen. Dektette, kallade han och basisten Martin Sjöstedt sin orkester modellerad efter det tiomannaband som sångaren Mel Tormé och kompositören/arrangören Marty Paich framgångsrikt ledde i mitten av 50-talet.

Sättningen var originell med trombonisten Bertil Strandberg dubblerande på euphonium och pianisten Petter Carlsson på franskt horn i vissa nummer. Peter Asplund har växt som jazzsångare och är idag en av våra främsta sådana (den främste?) – dessutom har han på senare tid skaffat sig auktoritet som presentatör och ”front man” och förmedlar pedagogiskt och underhållande fakta om projektet Tormé/Paich samt en och annan ”story” ur jazzens rika folklore.

En stor överraskning var den för svenska publiken helt okända australiska sångerskan Janet Seidel, som chosefritt och professionellt till eget pianoackompanjemang plus bas och gitarr sjöng sig igen om ”The American Song Book”.

JanetSeidel ClaesTillander

Med perfekt timing och god smak á la Maxine Sullivan trollband hon under en timme publiken i den intima Lilla salen, och enligt rykte lyckades hon göra detsamma senare på midnattskonserten i den fullsatta Stora salen (då undertecknad styrde hem i 15 graders vinterkyla på glashala vägar mot Stockholm).

Grattis Västerås!

Text: Jens Lindgren
Foto: Knutte Skog

 

Västerås konserthus kl. 14.45 – 00.30, lördag 4 februari 2012.

FESTIJAZZ

Arrangör: Jazzens vänner i samarbete med Västmanlandsmusiken och Västerås stad.

Presentatör/producent: Claes Tillander

Medverkande:

Carling Big Band & Harlem Hot Shots

Peter Asplund/martin Sjöstedt Dek-tett

Hot Club de Norvège

Freddie Redd All Stars/Amanda Sedgwick

Janet Seidel Trio

Stockholm City Jazz m. Annica Risberg

(Ej recenserade: Anita Olandersson Music Affininty med Jonas; Filip Olandersson Jazz Orchestra; Trattbandet; Jazz Confusion; Erik & Per Olov Berndalen Swing and Sweet; Aros storband)

Jens Lindgren

Annonser
Annonser