Kopafest_2011_PerWiken

Fet brunchkonsert på Mejeriet

Kopafest_2011_PerWiken

Vad betyder egentligen Kopasetic? Jo, det lär vara  detsamma som ”fett”, ”häftigt” på amerikansk musikerslang. Men det är även namnet på ett Skånebaserat musikerkollektiv som startat eget skiv-och produktionsbolag, i akt och mening att få rå sig själva i en tuff bransch.

– Vi ordnar även festivaler säger en av eldsjälarna, saxmannnen Cennet Jönsson, och den sjätte av dessa hade något speciellt på programmet: Danemo-Lundin kvintett innehållande trumpetaren Jan Allan.

Inför gedigen och förväntansfullt sorlande publik på Lundamejeriet, äntrar kvintetten scenen och sätter i gång sin alldeles speciella form av det vi kallar jazzmusik.

Vemodigt, ibland tungt men samtidigt tidvis lekfullt, bjuder Danemo et co på idel eget material, tongångar vars harmonier icke äro de vi är vana vid att höra.

En anda av impressionism vilar över föreställningen, som om det vore viktigare att  förmedla en andaktsfull stämning i stället för att bjuda på lättköpta melodislingor. Jag upplever konserten som en dialog mellan jämbördiga musikanter – den tillfällige solisten dominerar aldrig, alla deltar i på lika vilkor det improvisatoriska skeendet – eller så kan man säga att alla kompar alla hela tiden…

Tvära och oväntade kast i melodi och harmoni kan sätta lyssnarnas tålamod på prov, men man låter sig suggereras av just denna mystik, och vi lockas att följa med in i den unika tonvärlden och undrar – vad skall komma härnäst…

Originals som Hidden insideFlyktringen och Jazzjazz är allt annat än trallvänliga låtar men fångar likväl lyssnarnas öron.

Det introverta skapar en öppen och omedelbar publikkontakt- det skall vara Lundin et co för att gå i land med detta…

Per Wikén

Jazzbrunch  Mejeriet Lund lördag 8 oktober
Danemo-Lundin kvintett
Jan Allan trumpet, Fredrik Lundin sax, Jonas Östholm piano, Nils Örnblad bas, Peter Danemo trummor.

 


Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54787) [1]=> int(54731) [2]=> int(50803) [3]=> int(54566) [4]=> int(54790) [5]=> int(54382) [6]=> int(54639) [7]=> int(51323) [8]=> int(54735) [9]=> int(54715) [10]=> int(54707) [11]=> int(54541) }