FilipJers Metropol

Filip Jers på Metropol

FilipJers Metropol

Filip Jers berättade att han redan i treårsåldern mer eller mindre kom att förtrollas av munspelets uttryck. Hans far spelade munspel och den lille sonen fängslades av faderns spel. ”Idag spelar inte pappa så mycket – sedan jag börjat” berättade Filip med glimten i ögat när konserten hade på pågått en stund.

 

Mot bakgrund av den skicklighet och variationsvidd med vilken Filip Jers trakterar det till synes enkla instrumentet men ack så svåra att bli mäster över är det lätt att förstå att fadern hellre lyssnar till sonen. I Jers kvartett är det inte bara han själv som är en tekniskt och melodiskt skicklig musiker. De övriga i bandet – Henrik Hallberg, gitarr, Johan Lindblom bas och Wille Alin trummor – är alla unga musiker med personliga sätt att spela sina instrument som ryms inom ramen för Jers musik.

Melodierna är ofta mjuka med inslag av sirliga utflykter som alltid landar behagligt i lyssnarens öra. Hallbergs melodiska gitarrspel kompletterade utmärkt Jers virtuosa spel på munspelen han använde under konserten. Under första set var materialet i huvudsak eget, hämtade från skivan Filip Jers Quartet, med ett viktigt undantag, Sophisticated Lady, vilken han framförde fantastiskt skickligt till publikens mäktiga ovationer och Metropols neonljus!

Toots Thielemans har fått en arvtagare som inte kopierar utan går egna vägar. De visade han och övriga i bandet på ett spännande sätt i andra avdelningen där de bjöd på låtar som kommer att ingå i en kommande CD. Låtarna har sitt ursprung i folkmusik men framförs i jazzton. Den svenska folktonen gavs ett nytt uttryck med bevarande av grundmelodier. Inte minst polskor av Brun vann mitt och publikens öra!

Text & bild: Anders Olofsson

Filip Jers Quartet på Metropol den 17/9

Annonser
Annonser