Finstilt hyllning till Blossom Dearie på Cirkus, Stockholm Jazzfestival

Text & Foto: Dan Backman

Blossom Dearest, Nya Cirkus, Stockholm Jazz Festival, 21 oktober 2023

Amanda Ginsburg, Lovisa Jennervall (voc), Calle Bagge (p), Ilaria Capalbo (b), Edvin Fridolfsson (dr).

Vem var Blossom Dearie? Amanada Ginsburg och Lovisa Jennervall ger inte så många biografiska detaljer men låter oss förstå att den amerikanska vokalisten, pianisten och kompositören länge utgjort en stor inspirationskälla för dem båda. Och en jättebra anledning för dem båda att få stå på scen samtidigt.

Och visst är det en bra idé att påminna om Blossom Dearie (1924-2009). Hon har ju aldrig hört till jazzens mest kända och idag är hon ganska så bortglömd. Orättvist kan tyckas då hon med sin lika snälla som coola framtoning – och den där karaktäristiskt vita flickiga rösten – skapade sig en egen nisch på jazzscenen.

Med start i en av Blossom Dearies mest kända låtar, Hey John, bjuds vi på en okomplicerad och avspänd, men inte alls lättviktig, feel good-konsert. Hey John sjungs av dem båda, först i sitt original sedan i Tage Danielssons kongeniala översättning från sjuttiotalet.

En rolig detalj är att den finns i en inspelning av Monica Zetterlund, då med pianokomp av Lasse Bagge. Att den nu framförs med Calle Bagge blir en fin sammanlänkning av då och nu. Calle Bagge såg jag för övrigt kvällen innan på samma scen, då med Isabella Lundgren och en repertoar av lite äldre årgång. Också det en fin bakåtblickande konsert som aldrig blev nostalgisk.

Amanda Ginsburg och Lovisa Jennervall delar systerligt på låtarna ur Blossom Dearie-repertoaren. Några skrivna av henne själv, några av andra. Den underbara jazzballaden Saving My Feelings For You sjunger de unisont – rakt och direkt på ett himla fint sätt – men merparten sjunger de var och en för sig.

De har båda framstående karriärer i den vokala jazztraditionen och kompletterar varandra fint. Den ”busighet” de säger sig finna i Blossom Dearie förvaltas mycket väl och står även att finna i det fina kompet. Den alltid lika elegant följsamma Calle Bagge är nämnd men kontrabasisten Ilaria Capalbo, som gör några fina solon, och trummisen Edvin Fridolfsson bidrar till den, i all sin sympatiska anspråkslöshet, mycket lyckade konserten.

Dan Backman

 

 

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(13) { [0]=> int(54790) [1]=> int(54787) [2]=> int(54968) [3]=> int(50803) [4]=> int(54731) [5]=> int(51323) [6]=> int(54880) [7]=> int(54735) [8]=> int(54878) [9]=> int(54715) [10]=> int(54639) [11]=> int(54382) [12]=> int(54566) }