Flashback Big Band öste ur Povel Ramels musikskatt med finess

[Best_Wordpress_Gallery id=”226″]

(Klicka någonstans på bilden ovan för att öppna bildspelet.)

Ramelodier
Lunds Stadsteater, Lund, 1 mars 2020.

Povel Ramel var och är jazz, jazz och jazz. Skånska Flashback Big Band med sångare öser ur hans genuina sångskatt med stor finess. Bandet leds av Rune Källén. Skådespelaren Harald Leander (iklädd fluga!) ikläder sig smakfullt den flugige baronens roll tillsammans med sångerskorna Agnes Berg och Lotta Hedberg. Harald är Harald och försöker ingalunda imitera Povel. Han får ”oväntat” telefonsamtal mitt på scenen och den klassiska JAHA – NÄHÄ (1956) är ett faktum. Färgstarka soloinsatser gör tenorsaxofonisten Dan Holmström i Vårt eget blue Hawaii och trumpetaren Rune Källén i Underbart är kort. Agnes med sin mångfacetterade sångröst tolkar Alice Babs med givmild musikalitet och inleder En bebopknopp som om det vore en opera. Vi sjunger så bra tillsammans från filmen ”I dur och skur” gör Harald och Agnes och de lyser av entusiasm. Jag diggar dej svänger lustfyllt med Harald och Lotta liksom En glad blues där även Agnes kommer in. Karl Nilsson dyker upp i coolt Al Jarreau-stukat arrangemang av pianisten Jan Andrén. Som kuriosa kan nämnas att Andrén var Östen Warnerbrings vapendragare i många år.

Epilog. Från ”Vänt i häcken”-perspektiv på Lunds Stadsteater ser jag naturligtvis 70-plusare, som är väl ”organiserade” i både Poveldiggarna och Povel Ramel Sällskapet, men här råder barnbrist. ”Barn, barn skall vi ha i en långan rad”, sjöng Povel i ”Knäpp igen” 1992. Genom barnen lever hans musik vidare. Jag såg det slitstarka Flashback Big Band för över 20 år sedan på Kulturmejeriet i Lund. Det var också en ytterst välljudande upplevelse. Jag vet att Povel såg en föreställning i Helsingborg i slutet på 90-talet och gav uppmuntrande ord på vägen till bandet. Söndagen 8 mars uppträder pianisten, trombonisten och sångaren Ulf Johansson Werre tillsammans med Flashback Big Band på Lunds Stadsteater. Temat är swingout. Rekommenderas varmt!

Text och foto: Lasse Seger

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54329) [1]=> int(54353) [2]=> int(51323) [3]=> int(54305) [4]=> int(54209) [5]=> int(54013) [6]=> int(50803) [7]=> int(54325) [8]=> int(54382) [9]=> int(54321) }