Petter Berndalen i BLM

Folkmusik i Alvesta?

Alvesta Jazz & Blues lördag 8 november 2014

Det går verkligen inte att klaga på bredden i det musikaliska programmet hos Alvesta Jazz & Blues. Nutida jazz och blues naturligtvis. Svenskt, danskt, norskt. Ibland någon amerikansk musiker. Och nu även folkmusik! Eller var det verkligen folkmusik vi hörde i lördags? Ska försöka räta ut detta frågetecken.

Bakgrunden är följande: För ett år sen när Alvesta-klubben fyllde 20 år så spelade en trio som bland annat innehöll slagverkaren Petter Berndalen. Övriga i den trion var Örjan Hultén (sax) och Mattias Welin (bas). En fin trio och en fin konsert, där många i publiken noterade Berndalens fantasifulla trumspel. En viktig anledning, tror jag, till att klubbens bokningsutskott nu bokat in Berndalen med sina ”vanliga” medspelare i trion BLM. En grupp som spelat tillsammans i tio år. Och med rottrådar till den svenska folkmusiken.

Petter Berndalen i BLM

 OLodf Misgeld och Olle Lindvall i BLM

 

 

 

 

 

 

 För det är nog där som BLM:s musik börjar. Men frågan är om den också slutar där? Konserten började i någon polska, sedan vidare till musik skriven av mest gitarristen Olle Lindvall. Och via tre låtar från Orsa-spelemannen Jösse Anders, som trions medlemmar framförde som varsitt solonummer, ut i något som ibland lät som blues, ibland som rena rock-riffen, ibland som jazz. Främst var det Olle Lindvall som slet och drog i gränserna för musiken och där Berndalens blixtsnabba trummor följde med, samtidigt som Olof Misgelds fioler försökte hålla kvar en folkmusikalisk grund. En kreativ motsättning som skapade fantastisk musik under kvällen. Något som publiken helt klart både uppfattade och uppskattade! En kommunikation mellan musiker och lyssnare som bidrog till både spel- och lyssnar-glädje.

BLM

Det blev en lång och innehållsrik konsert som inte slutade förrän trion spelat två extranummer! Varmt blev det, inte minst för Berndalen som hade på sig en nyinköpt islandströja. Men också en emotionell värme som alltid uppstår ur bra musik.

Fin musik fick vi också från förbandet Albatross, elever från S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö. En något ovanlig kvartett, med fiol i sättningen.

Klara Elmdahl i AlbatrossAlbatross

Man spelade bland annat en finstämd ballad av McCoy Tyner och Horace Silvers Tokyo blues. Speciellt den senare blev rolig och lättsamt funkig med kombinationen piano-fiol. Återigen nya elever på folhögskolan som vi gärna hör som förband fler gånger!

Text: Jan Strand

Foto: Bo Granefelt

Alvesta Jazz & Blues lördag 8 november 2014:

Albatross: Klara Elmdahl fiol, Kevin Nguyen p, Julius Ekvall b, Albin Fållbäck dr.

BLM: Olof Misgeld fiol altfiol, Olle Lindvall g, Petter Berndalen dr perc.

 

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54731) [1]=> int(51323) [2]=> int(54707) [3]=> int(54715) [4]=> int(54735) [5]=> int(54382) [6]=> int(54541) [7]=> int(50803) [8]=> int(54790) [9]=> int(54787) [10]=> int(54566) [11]=> int(54639) }