Från Mingus till Morricone med Kyle Eastwood Band

Foto: Anders Sundin

Kyle Eastwood Band
Edinburgh Jazz Festival, Assembly Hall, 18 juli 2019.

Det går förstås inte att runda att basisten Kyle Eastwood är son till Clint Eastwood när han kliver ut på scenen i den magnifika viktorianska konsertsalen Assembly Hall under Edinburgh Jazz Festival.
Han hanterar släktskapet snyggt och naturlig med sin jazzkvintett som innehåller trummor, bas, piano, sax och trumpet och som går under namnet Kyle Eastwood Band.

De gör Johan Williams originalmusik från filmen ”Licens att döda” (”The Eiger Sanction”), som hade Clint Eastwood i huvudrollen med alldeles utmärkta solon av Kyle Eastwood och saxofonisten Brandon Allen. Det filmiska går igen bland annat i Ennio Morricones Love Theme från ”Cinema Paradiso” med i stort bara bas och sopransax i en lågmäld och väldigt känslosam version. Även temat till franska tv-serien ”Kommissarie Maigret” spelades.

Men Kyle Eastwood är inte fast i pappas och filmens värld. För från struttiga öppningsspåret Soulful Times, från senaste plattan In Transit, till avslutningens Boogie Stop Shuffle av Charles Mingus visar Kyle Eastwood att han är en alldeles utmärkt samtida högklassig jazzbasist och bandledare. Han spelar mest kontrabas men alternerar även med bandlös och bandad elbas.

Pianisten, tv-personligheten och bandledaren Jools Holland svänger på ordentligt med sitt 20 man starka band dagen efter i Festival Theatre. Vet inte om han någonsin spelat i Sverige, men Hollands Rhythm & Blues Orchestra med gäster genomför en väldigt brittisk konsert med en mix av swing, jazz, music hall, rhythm & blues, ska och inte minst boogie woogie till den fullsatta publikens förtjusning. Visst är det ett grymt tryck och sväng när elva blåsare tar i, men i sina stunder blir det till en lyxigare version av Rhapsody in Rock som trampar lite för mycket i boogie woogie-träsket med solon åt alla.

Andra band och artister som uppträdde under festivalen var bland annat Jan Garbarek, Melissa Aldana Quartet och Kenny Wayne Shepherd.

Anders Sundin

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54787) [1]=> int(54790) [2]=> int(54707) [3]=> int(54735) [4]=> int(54639) [5]=> int(54566) [6]=> int(54715) [7]=> int(54731) [8]=> int(51323) [9]=> int(54382) [10]=> int(54541) [11]=> int(50803) }