ChristianMunthe_m_grupp_fotoLailaMikalsen

Fri improvisation, kaffe och sockerkaka i Eksjö

ChristianMunthe_m_grupp_fotoLailaMikalsen

I många forna öststater finns, kanske något överraskande, ett stort intresse för fri improvisation. Fast i Ryssland innebär det att verksamheten ändå måste föregå ”underground”. Den ryska maffian har nämligen fått för sig att här finns mycket pengar att tjäna och kräver därför höga avgifter för ”beskydd”.

Dylika tendenser kunde ej noteras på Krusagården i Eksjö! Här finns istället några äldre damer som kokar kaffe och bakar sockerkaka och diskuterar diverse sömnadsprojekt med publiken efter en timmes fri improvisation. Ett slags beskydd av verkligheten. Det vanliga livet finns där någonstans, parallellt med musikernas attack på våra föreställningar om hur musik borde låta.

Christian Munthe ”spelar” ibland på sin medfarna akustiska gitarr, ett eller annat bluesigt ackord kanske hörs men mest är det attacker på instrumentet med en tombutelj och skrap med olika föremål som skapar ett slags fragmenterade klanger och hackiga rytmer. Fast alltihop akustiskt skapat!

Roger Sundström och Fredrik Mikalsen från trion På me’ fritt (”å så på me fritt”, klassisk beställning hos lokal wurremack när det fortfarande hette pommes frites) använder diverse elektronik för att förvränga ljud och sampla ”loopar” av någon intressant tonräcka. Olika sätt att preparera strängarna på respektive instrument är också legio. Och sen spelar man naturligtvis i konventionell mening på bas och olika gitarrer.

Tommy Holmgren håller sig till ett vanligt trumset och försöker begränsa spelet till rytmiska punktioner och kommentarer. Adderar man alla dessa ljudande element så blir det naturligtvis musik som låter i någon mening ”konstig”. Det roliga är dock att de flesta i publiken inte tycks störas av detta. Alla verkar hitta något intressant att lyssna till. Eller också ser man det som händer som ett slags skådespel.

Ska Fredrik få fast alla sina metallpinnar mellan basens strängar och hur kommer det att låta när han är klar? Allt det där skulle man missa om det var en inspelning vi lyssnade till. Just därför är det så fantastiskt att det mitt i de mörkaste smålands-skogarna finns en möjlighet att höra annorlunda live-musik.

Det är bara att lyfta på kepsen och tacka Roger Sundström för att han orkar ordna speltillfällen och dessutom locka duktiga improvisatörer som Christian Munthe till Eksjö. Och att han och Tommy Holmgren hållit på med På me’ fritt i 25 år!! Först var man en duo och sedan några år tillbaka en trio efter addition av Rogers son Fredrik.  

Musikalisk experimentlusta tycks vara vanebildande!

Jan Strand

Christian Munthe och På me’ fritt
Krusagården, Eksjö 7 mars 2011
Christian Munthe gitarr, diverse objekt, Roger Sundström gitarrer elektronik, Fredrik Mikalsen bas elektronik, Tommy Holmgren trummor.

 

Annonser
Annonser