Frihet i fokus på dansk festival

Freedom Music Festival,
Koncertkirken, Köpenhamn, 2 september 2017
Mark Solborg; Marial Laurette Friis & Nacho Córdoba; Maria Faust

Den köpenhamnska festivalen Freedom Music Festival är inne på sitt tredje år och den entusiast som ligger bakom heter Tomo Jacobson, själv musiker (även på denna festival). Mottot för festivalen är ”frihet – improvisation – uttryck – utforskande – nu!” och manifesteras i 17 konserter, filmvisningar och artistsamtal som ryms under sex dagar, där jämställdhet mellan män och kvinnor är en uttalad ambition. Bland musikerna på festivalen fanns bland andra Marilyn Mazur, Sylvie Courvoisier, William Parker, Hamid Drake, Kaja Draksler, Lotte Anker och Joëlle Léandre.

OJ var på plats under lördagen och deltog först i ett informellt samtal med Lotte Anker bland frestande nya och begagnade vinyler i skivbutiken Insulamusic. Anker, en musiker som i många år har spelat i Sverige, talade både humoristiskt och reflekterande om Köpenhamns jazzmiljö från 70-talet till idag; John Tchicai som saxofonlärare; genusfrågorna i musiken; och mycket annat.

Ett stenkast med svag vänsterarm från Insulamusic ligger Koncertkirken, en ombyggd och ljudförbättrad kyrka som bland annat fungerar som konsertlokal, vilket den gör med den äran. Ljudet är klart och tydligt, miljön känns otvungen och det finns dryck och fika till försäljning. Först ut denna kväll är Mark Solborg, som spelar ett drygt halvtimmeslångt set på egen hand. Med elgitarr, en handfull pedaler och två förstärkare rör sig Solborg från inledningens frisellska kromatik till utflykter i Bailey-land, ofta genom att loopa sig själv. Bäst var Solborg när han sparkade igång en stridslysten fuzzbox och visade lite temperament.

Duon Maria Laurette Friis (synt/elektronik) och Nacho Córdoba (oscilloskop/elektronik) träffades för första gången tidigare samma dag, något som inte märktes under en tät och gripande improvisationsstund. Sinustoner mötte syntloopar i ett musikermöte präglat av ömsesidig respekt och lyssning. Resultatet blev en mycket angenäm färd ut i yttre rymden som avslutades med en exemplarisk landning.

Kvällen avslutades med saxofonisten Maria Faust, en musiker som är såväl en utmärkt kompositör som en driven improvisatör. Denna kväll stod solosaxofon på programmet och Faust visade exempel på sin rika träblåsvokabulär, dynamik, snille och smak. Även denna solist arbetade med loopar och pedaler, men alltid i musikens tjänst. Under Maria Fausts solopass samsades meditativa sektioner med abstrakt ursinne; slagverkspräglat spel med långa melodiska linjer utan att kollidera, utan snarare fungerade dessa vitt skilda uttryck som en väl sammansatt provkarta över den rika musikalitet som Maria Faust besitter.

Förhoppningsvis återkommer Freedom Music Festival 2018 och i bästa fall ökar besökarantalet. Det förtjänar alla inblandade: festival, musiker och besökare.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54541) [1]=> int(50803) [2]=> int(54707) [3]=> int(54787) [4]=> int(54731) [5]=> int(54715) [6]=> int(51323) [7]=> int(54566) [8]=> int(54790) [9]=> int(54735) [10]=> int(54382) [11]=> int(54639) }