Fruktbart musikaliskt möte på Skansen med gästerna Magnus Lindgren & Nadin Al Khalidid

Text: Rikard Rehnbergh Foto: Patrik Sandberg

Jazz på Skansen, 9 augusti 2023

Nils Landgren, Hans Backenroth trio, Magnus Lindgren, Nadin Al Khalidid

Onsdagskvällar innebär jazzkvällar på Skansen. Värd och ansvarig för konserterna är trombonisten och sångaren Nils Landgren tillsammans med basisten Hans Backenroth, vars trio med Leo Lindberg på piano och Jocke Ekberg på trummor har agerat husband. Kvällens gäster är rörblåsaren Magnus Lindgren, ”världens bästa flöjtist”, enligt min bänkgranne, och Nadin Al Khalidi, hemmahörig i Malmö, bördig från Irak och Egypten och kanske mest känd från ensemblen Tarabband.

 Al Khalidi sveper in på scenen med en algerisk mandol i handen och drar en längre anekdot om hur en krukväxt som hon tagit över från en kär släkting bara sloknade och torkade i det soliga, sydliggande fönstret men som plötsligt tog sig och fick nytt liv i lägenheten vid blåshålet Möllan i Malmö. Sensmoralen: för mycket kärlek och omtanke kan kväva och kväsa. Just då slår det mig att jag hört henne förut, i etern, nämligen i det givande programmet ”Farfars tallrik” i P2 år 2014 i vilket Al Khalidi berättar om krig och flykt, asyl och nostalgi. Även nästföljande stycke, som handlar om den förföljda etniska och religiösa minoriteten yazidier, som Daesh (IS) gör/gjorde allt för att utplåna, har ett budskap som krockar något med de smäktande tonerna. Annars smälter Al Khalidis mandolspel och sång fint samman med trion och Lindgren-Landgrens blås.

Det fungerar bättre än det brukar när ”orienten” och ”occidenten” ska mötas. Därutöver får den tappra publiken den kylslagna kvällen sig till dels ett smakprov, en ballad till Laura, på Lindgren-Landgrens kommande samarbete i skivform samt en tämligen tillbakalutad Footprints (Shorter) och en synnerligen funkig Summertime (Gershwin), som känns som det rätta sättet att tolka örhänget med tanke på att efterdyningarna av ovädret Hans höljer Skansenhöjden i mörka moln och bitande vindar.

Rikard Rehnbergh

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser