Fullödigt med Jupiter på Fasching

Text: Ulf Caresten Foto: Sofia Caresten

 Jupiter, Fasching, 22 mars 2023

Kungen lever! Kungen regerar igen! Tenorsaxofonisten Jonas Kullhammar regerade Jazzsverige i många år med sin legendariska kvartett men sedan abdikerade han. Han tröttnade, helt enkelt, på att vara bandledare med allt vad det innebar; boka spelningar, sköta ekonomin för bandet och vara chef för kreativa musiker. I stället ägnade sig Kullhammar mest åt sitt eget skivbolag, Moserobie, och spelade in och gav ut album med sina musikerkompisar.

Nu är Jonas Kullhammar tillbaka på tronen; den här gången som medlem i norsk/svenska Jupiter och med releasekonsert för nya skivan The Wild East (Moserobie).

Orgeljazzbandet Jupiter startade som trio i Trondheim i början av 00-talet men har sedan dess fått förstärkning av Jonas Kullhammar på saxofon och Johan Holmegard på trummor. Kullhammar var gästsolist i början men har sedan flera år tillbaka varit fast medlem i bandet. Förutom Kullhammar och Holmegard består Jupiter av norrmännen Håvard Stubø gitarr, och Steinar Nickelsen, orgel.

Gruppen  är ute på turné i Norge och Sverige inför släppet av nya skivan med fem konserter på fem dagar. De startade i nordnorska Narvik och Tromsö och efter Fasching i Stockholm blev det Umeå och Hallsberg; en inte helt optimal turnéplan rent geografiskt…

– Det är den här musiken jag vill spela just nu, berättar Jonas. Här är jag heller inte ensam bandledare, utan ett slags mellanting. Perfekt!

Konserten på Fasching börjar oerhört starkt med låten We drive the northern highways, en komposition av Kullhammar. Här driver Stubø  pulsen framåt och Jonas tar över med ett inspirerat solo.

Sol, lite regn är en smäktande ballad med innerligt gitarrsolo av Stubø och briljant trumspel av Holmegard, medan  Födelsedagen bjuder på fantastiskt, unisont stämspel mellan Jonas tenorsax och Stubøs gitarr. Steinar Nickelsen excellerar i ett svängigt orgelsolo med klara influenser från Jimmy Smith och Brother Jack Mc Duff.

Kullhammars humoristiska låtpresentationer är, som vanligt, helt sanslösa. Domedagen anspelar på hans förestående besök hos tandläkaren…

Det är fullt ös av samtliga i sista ordinarie låt, The Wild East. Låten går i sjutakt med vildsint ackordspel av gitarristen. Även Kullhammar maximerar i sitt solo, där hans influenser från både Coltrane och Sonny Rollins hörs tydligt.

Extranumret blir en kontemplativ kärleksballad,  Love at last, där musikerna visar sig från sin bästa sida.

Publiken på Fasching är eld och lågor efter Jupiters fullödiga konsert, som lovar mycket gott inför framtiden. Orgeljazzgruppen har en helt annan klangbild än Jonas Kullhammars förra kvartett men det här är definitivt lika spännande!

 

 

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(11) { [0]=> int(54329) [1]=> int(54013) [2]=> int(54566) [3]=> int(54209) [4]=> int(54325) [5]=> int(54305) [6]=> int(54382) [7]=> int(54353) [8]=> int(54541) [9]=> int(50803) [10]=> int(51323) }