FunkUnit

Funk Unit intog Karlstad

FunkUnit

Det är inte lätt att få till en kanonkonsert. Det räcker inte med att bandet är tajt och på hugget, att ljudet sitter som en smäck och att låtvalet är toppen. Det krävs något mer, något som gör att man går hem lite mjuk i knäna och känner att man fått vara med om något mycket speciellt. Ofta kan den där ingrediensen beskrivas som ”passion” eller ”värme”.

Allt detta finns på plats när Nisse Landgren och hans Funk Unit spelar på en Scalateater i Karlstad som är utsåld till sista plats. Det är inte första gången funkmastern från Degerfors får komma till stan och ge jazzens publiksiffror en välbehövlig puff i rätt riktning, och knappast den sista.

Nisse_Magnum

I Nisses multi-kulti funkband förenas goda krafter, inte bara i musiken utan även i bandets engagemang för slumstaden Kibera i Kenya och för Läkare utan gränser. Basisten Magnum Coltrane Price har varit med nästan sen starten för snart 20 år sedan, och här finns också trumslagaren Robert Ikiz, gitarristen Andy Pfeiler, saxofonisterna Magnus Lindgren och Jonas Wall och keyboardisten tillika trumpetaren Sebastian Studnitzky.  

Ikiz_Nisse
Funk Unit är på bettet från första takten. Nisse studsar in på scenen, och musiken från cd:n Funk For Life pumpar igång med ett sjujäkla spelhumör. På scenen finns solister och ensemblespelare av rang. Magnus Lindgren levererar ett osannolikt flöjtsolo, och i balladen Kenya Kane spelar Nisse  wah-wah på trombonen, och Studnitzky serverar ett skönt solo på trumpet. Men så många ballader är det inte, här är det bandets varumärke kraftfull funk som gäller.   

Sista halvtimmen står publiken i bänkraderna, dansar, gungar och klappar två-fyra och åttondelar i ett rasande tempo så att handflatorna svider. Det är självklart att vi sjunger bandets gonattvisa Ain’t nobody messin’ with my baby när Nisse ber oss. Och det är självklart att här finns den värme och den passion på båda sidor om scenkanten som gör denna konsert till en energikick och upplevelse utanför det vanliga.

Studnitzky_Pfeiler

Text & foto: Olle Hernegren

Nils Landgren Funk Unit
Scalateatern Karlstad, 2 oktober 2010
Nils Landgren trombon och sång, Magnum Coltrane Price bas, Magnus Lindgren och Jonas Wall träblås, Sebastian Studnitzky keyboard och trumpet, Andy Pfeiler gitarr, Robert Mehmet Ikiz trummor.

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54790) [1]=> int(50803) [2]=> int(51323) [3]=> int(54382) [4]=> int(54731) [5]=> int(54715) [6]=> int(54566) [7]=> int(54787) [8]=> int(54735) [9]=> int(54541) [10]=> int(54707) [11]=> int(54639) }