Fyra intensiva jazzdagar i Götet

I skuggan av superartisten Madonna med två kvällar på Ullevi i Göteborg hade jazzpubliken en hel del att hämta. Det började redan på torsdagen den 6 augusti med final för torsdagsjazzen på Liseberg. På scenen: Ulf Wakenius Quartet i en timme och därefter en timme mede Svenna Dahlberg och Claes Jansson. Fredag-söndag 7-9 augusti ägde Göteborgs jazzfestival rum, för övrigt den 21:a i ordningen.

Kanonväder och kanonmusik präglade jazzfinalen på Liseberg. Gitarristen Ulf Wakenius tillsammans med Lars Jansson, piano, Jesper Bodilsen, bas, och Paul Svanberg, trummor, presenterade ett omväxlande program med melodiösa låtar och fantastiska solon. Ulf inledde helt solo med ett potpurri, som hyllning till Michael Jackson. Kvartetten är mycket samspelt, funkar som en helgjuten enhet. Ulf och Lars är solistiskt drivna och varierade och med stor uppfinningsrikedom. De håller världsklass. Jesper på bas och Paul på trummor kompletterar ypperligt. Detta var den konsert i torsdagsserien som enligt min mening var säsongens bästa och jag har hört de flesta.

Svenna Dahlbergs kvartett med sångaren Claes Janson och hyllningen till Sonya Hedenbratt blev också en mycket njutbar konsert. Kvartetten med Yashito Mori, bas, Erik Norström, tenorsax, och Benkt-Åke Nilsson, trummor, är mycket samspelt. Claes Janson har jobbat med dem tidigare och här mötte publiken ytterligare ett mycket tätt gäng. De kan sina saker och tar varsamt hand om den jazzrepertoar som kallas evergreens i såväl ballader som i svängigare låtar. Gänget och Claes framförde många av Sonyas favoritlåtar som I can´t give you anything but Love och All of me. Claes sjöng också fina låtar som Cornelis Vreeeswijks Somliga går i trasiga skor, Widmarks Har du sett min röda cykel och underbara En mun är hälften av en kyss, för övrigt med text av Hasse Alfredson.

Svenna & co uppfyller alla förväntningar med råge. En värdig avslutning på 2009 års torsdagsjazz.

 

Göteborgs Jazzfestival gick i traditionens tecken. Det var många favoriter från förr som T.J Johnson, Jesse´s New Orleans Band, Baby Boy Warhama & Miikka Kallio Trio, Ulf Johansson Werre och Klas Lindqvist för att nämna några av gästerna samt flera aktuella Göteborgsband, som Second Line Jazzband, Peoria och Vintage Jazz Big Band. Så mycket nytänkande vad gäller artister och musikstilar var det inte, men  den trofasta kärnan av festivalbesökarna är konservativ och är uppenbarligen inte alls intresserade av att lyssna på några nymodigheter.

Dock, ett par spännande konserter, som bröt stilen, finns skäl i att omnämna. På krogen Parken bjöds två pärlor på lördagen. Först ut var tenorsaxofonisten Eric Liftigs kvartett Wow, som specialiserat sig på att tolka Lennie Tristano. Kvartetten gör det på ett personligt sätt. De båda tenoristerna Eric Liftig och Björn Cedergren är mycket drivna, de två är för övrigt fasta medlemmar i Janne Erssons Big band. Wow:s komp, Henrik Aronsson, bas, och Chris Montgomery, trummor, gick inte heller inte av för hackor. Musikanterna har stor energi och god vilja och resultatet blir också lyckat.

Den av föreningen Classic Jazz i Göteborg arrangerade riksjazztävlingen har sett många talanger födas. En av dem var sångerskan Elin Wrede, ursprungligen från Gråbo utanför Göteborg, som studerat på musikhögskolan i Malmö, som vann tävlingen med sin kvartett 2007. Året innan vanns tävlingen av Swing Brothers från Göteborg. Nu möttes de två vinnarna och det blev en härlig, svängig konsert med många av jazzens evergreens. Elin Wrede är en duktig sångerska som vet hur de gamla texterna behandlas, hon har stor känsla för materialet. Swing Brothers representerar också en härligt svängig swingstil och mötet mellan bröderna och Elin fungerade perfekt till publikens stora glädje.

Drygt 2 000 personer besökte årets festival och det var cirka 20 procent färre än förra året. En orsak till publiktappet var att festivalen kolliderade med Madonna-spektaklet, vilket gjorde att alla hotellrum var upptagna och jazzfestivalens tillresande avstod då de inte kunde få husrum.

Nästa år flyttas festivalen till sista veckan i maj.

Annonser
Annonser
array(14) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54639) [2]=> int(51323) [3]=> int(54878) [4]=> int(54731) [5]=> int(54707) [6]=> int(54382) [7]=> int(54566) [8]=> int(54790) [9]=> int(54715) [10]=> int(54787) [11]=> int(54880) [12]=> int(54735) [13]=> int(54541) }