Gammal inte bara äldst – Nancy Wilson

Full kontroll. Så kan man beskriva Nancy Wilsons framträdande på Yoshi’s i Oakland. Och publiken älskade henne, den numera mycket sällan uppträdande sångerskan. Sjuttio och några gammal utövade Wilson förförelsekonst.

Vokalt med en röst som fortfarande är kraftfull, smidig och flexibel, fysiskt genom att spela på sin erotiska charm, verbalt genom att smickra oss, reta oss, driva med sig själv och sitt band. Scenvana kunde vara ett annat ord för att beskriva henne: hon vet precis vad hon gör, hela tiden, när hon sjunger och när hon pratar. Backad av sin vanliga, fint arbetande trio (Llew Matthews, piano; John Williams, bas; Roy McCurdy, trummor)  framförde hon ett urval låtar från en lång karriär: från ”Save your love for me”, som hon en gång gjorde med Cannonball Adderley, till en popdänga som Van Morrisons ”Moondance”. Instoppade däremellan var klassiker som ”Blame it on my youth”, och ”Take love easy”: det senare, hävdade Wilson, är det enda man kan göra vid mogen ålder. Ofta handlar det om låtar som till synes borde sjungas av en betydligt yngre sångerska, men som Wilson istället behandlar som minnen och fantasier – samtidigt som hennes sång faktiskt ibland kunde få dessa ofta triviala låtar att lysa av erfarenhet och kroppslighet. Jag blev också väldigt förtjust i hennes komp, där särskilt Williams bas och McCurdys trummor gav precis det rätta underlaget för Wilsons rytmkänsla. De musikerna hade spelat med Wilson i tjugonio respektive tjugosju år, men fortfarande tycktes de njuta av samarbetet. Och en sådan sångerska måste vara en njutning att arbeta med: obesvärat går hon in och ut ur rytmen, glömmer hon texten för en sekund så gör hon det omedelbart till en poäng – och kastar sig tillbaka in i låten. Och rösten kan för någon takt djupna i hes blues, för att omedelbart svinga sig upp till cocktailjazzens lätthet, den glider mellan rop och viskning utan att tveka. Gammal är inte bara äldst, utan också sexigast.

Nancy Wilson med trio       

Yoshi’s, Oakland, 5 juni 2009

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54735) [1]=> int(54541) [2]=> int(54639) [3]=> int(54787) [4]=> int(54707) [5]=> int(50803) [6]=> int(51323) [7]=> int(54566) [8]=> int(54790) [9]=> int(54715) [10]=> int(54382) [11]=> int(54731) }