GaryBurton

Gary Burton på Sthlms Konserthus 26/11

GaryBurton

Vibrafonisten Gary Burton får allt att verka så lätt och självklart. Han är en virtuos utan att det egentligen märks.  Skönhet och harmoni  är de bärande elementen i hans musik, ibland till den grad att man kunde önska sig lite mer temperament.

Under en kort Europaturné i november har Gary Burton luftat sin purfärska kvartett: Antonio Sanchez trummor, Scott Colley bas och Julian Lage gitarr. Konserten i Stockholm var den sjunde och näst sista på turnén. Burton har en osviklig förmåga att leta upp starka låtar; inte för inte hör Carla Bley och Michael Gibbs till hovleverantörerna, men genom åren har också medlemmarna i hans egna grupper bidragit till repertoaren. Så var också fallet denna gång, bland annat testade man ett par knixiga låtar av Lage för allra första gången i Stockholm. Men några standardlåtar fanns det också utrymme för: I hear a rhapsody, My funny Valentine och som extranummer Bags groove.

Gitarristen Julian Lage är kvartettens yngsta medlem, blott 22 år men redan en osannolikt skicklig instrumentalist; inte minst hans långa intro till My funny Valentine var ett enastående uppvisningsnummer. Han utstrålar en smittande spelglädje, hans solon är snirkliga och ornamenterande – men aningen prydliga. Tyvärr tycker jag också att hans halvakustiska gitarr genererade en tanig och tunn ton som inte fungerade särskilt bra i detta sammanhang. Gary Burton behöver helt enkelt lite mer motstånd från sina medmusiker, instrumentalister som kan röra om i grytan.

Men som helhet: oerhört välspelat och balanserat. Särskilt andra set var lyckat, som det ju oftast brukar vara.  Kvällens höjdpunkt blev för min del tolkningen av Keith Jarretts In your quiet place. Burton och Jarrett spelade in den för 40 år sedan och låten hör, tycker jag,  till 70-talets allra finaste. Att jag inte är ensam om den åsikten bevisades av publikens långa, varma applåd.

Jörgen Östberg

New Gary Burton Quartet
Stockholms Konserthus, 26 november 2010
Gary Burton vib, Julian Lage g, Scott Colley b, Antonio Sanchez dr.

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(54305) [1]=> int(54013) [2]=> int(54329) [3]=> int(51323) [4]=> int(54541) [5]=> int(50803) [6]=> int(54382) [7]=> int(54353) [8]=> int(54325) [9]=> int(54209) }