Fame-1

Irriterad Fame tände i Aneby

Fame-1

Georgie Fame, som fyller 71 om ett par månader, är ute på Sverige-turné tillsammans med Amanda Sedgwick och Claes Cronas trio. I tisdags besökte man ett snöblaskigt Aneby med trevlig och bitvis värmande musik.

Sedgwick och Cronas trio inledde med ett kvartettnummer som blev lite splittrat efter en del krångel med ljud och medhörning. Sedan klev Fame in på scenen, gråhårig och vid god vigör och med musikalitet och röst i fin form.

Någon stor och kraftig röst har han kanske aldrig haft, men han använder just sin musikalitet på ett fint sätt, bland annat genom att textsätta klassiska solon från instrumentalversioner av de låtar han sjunger. Chet Baker var en tydlig favorit och flera av hans solon vävdes in i ett par låtar.

Fame-3

Programmet inleddes med flera ovanliga vokalnummer som Lester Youngs Jumping with Symphony Sid och ett par nummer skrivna av Tadd Dameron. Fame hade skrivit text till åtminstone något av dessa. Efter tre-fyra låtar så avlöste Fame Claes Crona vid pianot för en ballad var det tänkt.

Fame-4

Men då använde flera i publiken sina mobiltelefoner för fotografering och inspelning av ljud, något som Fame var klart irriterad över. Under förmaningstal till oss åhörare lyckades någon bränna av ytterligare en blixt och Fame blev riktigt förbannad och hotade avbryta spelningen! Så blev inte fallet, men Fame tappade lusten att sjunga en ballad och använde en snabb version av en av sina stora hits, Yeh Yeh, för att rensa ut lite ilska.

Fame-2

Kanske blev detta lite tändvätska, för därefter följde kvällens höjdpunkt, en mycket snygg version av Bobby Timmons Moaning med text av Jon Hendricks. Fint komp och dramatiskt solo av Sedgwick som var till sin fördel under hela kvällen. Allt tydligt uppskattat av publiken.

Efter paus kom även några standardmelodier, fortfarande parat med ovanliga sångnummer, bland annat en fin blues skriven av ”Sweets” Edison, där Fame sjöng duett med Sedgwick.

Sammantaget en svängig och underhållande kväll där en stor publik verkade trivas. Nästa stopp på turnén blir Växjö torsdag 27 mars. Värt en omväg!

Text: Jan Strand
Foto: Göran Engström

Aneby jazzklubb, Aneby konserthus 25 mars 2014.

Georgie Fame vo, Amanda Sedgwick as vo, Claes Crona p, Hans Backenroth b, Johan Löfcrantz Ramsay dr.

 

Annonser
Annonser