Getz och Johansson välvalt tema vid Mejerietbrunch

Sicken tur att jag kom undan den Lundensiska snålblåsten, in till Mejeriets varma atmosfär – där kunde man höra en knappnål falla när Janne Lundgren samlade sig för en känslig frasering i “Willow Weep for me” – som sades vara Jan Johanssons favoritlåt, en som han, enligt Janne Lundgren vände ut och in på ett otal gånger.

Hyllning till mästarna Getz och Johansson var eftermiddagens brunchtema inför en som vanligt fullpackad lokal, och som hjälp till denna hyllning hade Jan lyckats engagera de danska världsstjärnorna gitarrist Jacob Fischer och basist Jesper Lundgaard. Inget dåligt gäng alltså, spetsat med trummis Kristian Leth och flyhänte jänketenorist Harry Allen.

“Night and Day“ levererades med schvung och tempo, Janne Lundgren demonstrerade as usual sin smakfulla spelstil innehållande lågmäld melodisk improvisation kryddat med plötsliga små bluesriffinslag.
Harry skulle alltså föreställa Stan Getz men utvecklade en betydligt råare och offensivare spelstil, tydligast demonstrerat i klassikern, Jobims “The Girl from Ipanema” – Getz bästsäljare en gång i tiden.

Eftermiddagens största behållning var kanske det nojsande duellerandet mellan musikanterna, dueller där även trummis Leth fick vara med och visa prov på sin sofistikerade vispteknik- inte alltför ofta man får uppleva dylikt nuförtiden.

En eftermiddag med fem proffs i världsklass, som ännu tycker det är hur kul som helst att spela musik. Det var en stund som värmde, och sedan: ut i den vinande blåsten med förnyade krafter.

Per Wikén

Mejeriet i Lund 31 mars 2012
Hyllning till Jan Johansson och Stan Getz

Harry Allen ts, Jan Lundgren p, Jacob Fischer g, Jesper Lundgaard b, Kristian Leth dr.

Annonser
Annonser