Gitarrist Kreisberg på Fasching

Jonathan Kreisberg med säte i New York har en brokig musikalisk bakgrund och började tidigt i tonåren lyssna på och studera jazz samtidigt som han även spelade hårdrock. Han har även studerat klassisk gitarr och turnerat med såväl Joe Henderson, Michael Brecker som Red Rodney i början av nittiotalet. Kreisberg har släppt ett antal cd på skivbolaget Criss Cross bl.a i samarbete med pianisten Gary Versace samt med slagverkaren Bill Stewart och basisten Larry Grenadier.

Kreisberg rör sig stilmässigt mellan Pat Metheny vad gäller ton och melodik och John Scofield vad gäller anslag och knyckig spelstil, men samtidigt i en blandning som ger honom en egen personlig profil. Denna kväll på Fasching presenterade Kreisberg uteslutande eget material, vilket har en stor bredd och med referens till hans bakgrund också en med kvällen växande komplexitet. Kreisberg jobbar såväl sirligt illustrativt med små medel i sina solobyggen, men kan också framförallt i de snabbare numren tänja rejält via sitt pedalspel och bli både massiv och tung.

Altsaxofonisten Will Vinson hade också han ett brett anslag, oftast mjuk och följsam inom Kreisbergs vida melodiska ramar, men besitter även en intensitet som närmade sig mer fria uttryck. Båda sufflerades väl av kompet, där basisten Joe Martin gjorde ett mycket sublimt solo i kvällens enda standardlåt, ”Spring is here”. En mycket tät kvartett som kanske inte direkt revolutionerar snarare då evolutionerar den kontemporära jazzens breda mittfåra.

Fasching Stockholm den 18 mars 2010

Jonathan Kreisberg g, Will Vinson as p, Joe Martin b samt Mark Ferber dr,

 

Annonser
Annonser