Grymt med Mean Jazz Machine


Foto: Olle Hernegren 

En septett jazzmusikanter av toppklass intog Arenan i Karlstad på kvällen söndagen den 19 oktober när Mean Jazz Machine var på plats. Ett litet storband med fyra blåsare i frontlinjen, uppbyggt av några av bandledaren Fredrik Noréns favoritmusiker – flera av dem har hemvist i Stockholm Jazz Orchestra, där ju Norén är musikalisk ledare. 

Kvällen domineras av nyskriven musik, komponerad och arrangerad av bandmedlemmarna. En som trivs i hårdsvängande sammanhang är mångsidige pianisten Lars Jansson, vars robusta hyllning till Bordeaux-vinet ”Pétrus” inleder kvällen. Dick Oatts energifyllda altsax hörs där för första gången i ett av många lättrörliga, rytmiska och ständigt engagerande solon. Oatts har spelat med Fredrik Norén förr, då som gästsolist i Stockholm Jazz Orchestra. På tenorsax finns den relativt unge New York-bon Eric Alexander som har komponerat ”Blues For All”, där han själv får bra med utrymme. Han experimenterar med fingersättningen och kramar udda klanger ur saxen, svänger rejält och är definitivt en coming man. Ur SJO:s led kommer trombonisten Peter Dahlgren, som bidrar med sin komposition ”Minna”, men som under kvällen inte hörs så ofta i solistrollen. I Dick Oatts ”Gratitude” låter Fredrik Norén flygelhornet sjunga i den vackra balladen. Förutom det egna materialet spelas ”Everything Happens To Me” och ”I Want To Be Happy”, båda arrangerade av Jim McNeely – en annan amerikan som gästat SJO.  Jazzmaskinens rytmsektion är betryggande bemannad av basisten Martin Sjöstedt och den rytmiske dynamon Jukkis Uottila bakom trummorna.    

Bara 45 personer hittade till kvällens konsert. Är det orden ”nyskriven musik” i annonsen som skrämmer iväg så många som rimligen borde ha varit på plats när ett band i internationell klass gästar Karlstad? Så filosoferar Carlstad Jazz ordförande Lars-Åke Jedvik efter konserten, och kanske har han rätt. Den som eventuellt oroade sig för experimentellt utflippad musik och därför stannade hemma drog dock en nitlott – kvällen bjöd på härligt, tillgängligt och svängigt spel.

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(54305) [1]=> int(54382) [2]=> int(54541) [3]=> int(54013) [4]=> int(54329) [5]=> int(54209) [6]=> int(51323) [7]=> int(50803) [8]=> int(54325) [9]=> int(54353) }