Gyllene Rosengren

Det är fredag kväll, platsen är Jägersbo Fiskepub, den nya klubblokalen för Höörs Jazz.Det är också en kväll då resande i alla former fått sig en knäck av isländsk vulkanaska. Således var kvällens jazzgrupp, Hans Backenroth Quartet också försenad om än inte så allvarligt som befarat. Höörs Musikskolas tvärflöjtensemble Tvärisarna förkortade dessutom väntan.

Det är också dagen efter utdelandet av Orkesterjournalens Gyllene Skiva årgång 2009 så bandleader Backenroth fick finna sig i att årets pristagare, Bernt Rosengren naturligtvis fick all uppmärksamhet på sig, välförtjänt förstås. Bernt som  nu har samlat på sig inte mindre än fem gyllene skivor och en rad andra utmärkelser föreföll med sin blyga framtoning nästan lite obekväm över platsen i rampljuset.

Backenrothkvartetten bestod förutom av Rosengren och Backenroth själv av danska fantomgitarristen Jakob Fischer och norska trumslagaren Roger Johansen. Alltså samma gäng som  på Backenroths skiva Bassic Instinct. Johansen upplever jag som en ytterst melodisk och driven slagverkare, som hand i handske i sammanhanget. Strängspelarna Fisher och Backenroth har jag öst beröm över i andra sammanhang och sammantaget kan man nöjt konstatera att denna trio nog hör till de bästa man kan uppleva i branschen. Och överalltihopa lyser fader Bernt som med sin långa och konsekventa karriär har skaffat sig en unik plats i den svenska jazzvärlden. Drygt 70 fyllda spelar Bernt förmodligen skjortan av dom flesta kollegor. Inte för att han är skickligast utan för att han spelar med hjärtat. En äkta jazzman är han.

Kvällens effektiva två-setare bjöd på en blandad kompott ur Backenroths och Rosengrens nya skivrepertoar. Till exempel Rosengrenoriginalen I´m Flying, Ever Blues och Hip Walk. Den senare en hard-bopdänga med rejäl doft av Blue Note och Mobley. I Little Girl Blue visade Fisher och Backenroth hur strängar skall användas och Rosengren hur vackert en tenorsax kan låta. Vidare  JJ Johnsons Interlude, en Jobimbossa , Sam Jones´ Bitter Sweet Blues och Horace Parlans Little Esther där Bernt citerade lite lätt på Dexter Gordonskt vis. I ett extranummer fick vi Bernts, i början försiktigt maskerade, Body And Soul och stämningen i puben var nu magisk.

Höörs Jazz måste denna kväll ha upplevt den bästa av konserter.

Hans Backenroth Quartet
Höörs Jazz, Jägersbo Fiskepub
16 april 2010

Hans Backenroth b, Jakob Fischer g, Roger Johansen tr, Bernt Rosengren ts

STIG LINDEROTH

 

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54790) [2]=> int(54707) [3]=> int(54639) [4]=> int(54715) [5]=> int(54787) [6]=> int(51323) [7]=> int(54566) [8]=> int(54731) [9]=> int(54735) [10]=> int(54382) [11]=> int(54541) }