JonasOstholm band fotoBengtJurs

Hardbop-inspirerat på Underground

JonasOstholm band fotoBengtJurs

Jag känner mig verkligen privilegierad. Utbudet av levande jazz i vår del av landet är stort, bra och omväxlande. Det finns nästan varje dag något av intresse för alla oss jazzintresserade skåningar som är många och nästan alltid kommer när jazzklockorna ringer.

Som i torsdags tex när den nu väletablerade jazzklubben Underground hade premiär för sin sjunde säsong. Klubbmästaren och pianisten Mathias Landaeus hade bjudit in Malmöbaserade trummisen Jonas Holgersson och hans alldeles nya grupp 4003.

Holgersson har marknadsfört kvintetten som Blue Note- och hardbopinspirerad så vi var förberedda när blåsarduon Ulrik /Thorell satte in sin första stöt med budskapsklassikerna Deciphering The Message, The Thing To Do och Idle Moments. Lundaklubben blev nu i ett jehu Birdland från tiden det begav sig och vi saknade egentligen bara PeeWee Marquette.

Lite utanför hardbopidiomet var Torbjörn Gultz arrangemang av Keith Jarretts Prism men likafullt bra också i detta sammanhang liksom Ellingtonnumret Sonet For Sister Kate, ett featurenummer för Landaeus.

Joe Hendersons fina Isotope, också detta i ett Gultzarrangemang lockade fram budskapserans alla tenorsaxar ur Ulriks lur. Strålande bra! Lite hopkrupen och med ryggen åt mig satt Landaeus och personifierade Horace Silver. I samma blickfält hade jag Johnny Åman som för kvällen var förvillande lik Charles Mingus, både till utseende och som basist!

Ur repertoaren för resten av kvällen noterade jag bl a Mobleyörhängena Roll Call och My Groove Your Move båda från Mobleys allra bästa skiva Roll Call. Nu höll jag på att glömma den allra viktigaste personen i sammanhanget nämligen” the leader of the pack”, Jonas H med sitt stödjande och tidlösa spel.

Jonas har valt att inte bullra på som en Blakey och det tror jag att alla har vunnit på.

JonasOstholm fotoBengtJurs

Magnus Thorell på trumpet var en viktig pusselbit också han även om han inte hade den skarpaste profilen denna kväll.

Det här är mitt band, sa Jonas Holgersson, stolt som en tupp. Jovisst, men också den kunniga och lyhörda publikens band. En månghövdad publik som lät oss alla förstå att musik av Mobley, Shorter, Hubbard, Brown, Silver m fl nu uppenbarligen är mogen för en renässans. Och överalltihopa lyste moder SOUL!

Jazzradion (P2) bandade det hela så missa inte det när det nu kommer i etern.

Text: Stig Linderoth
Foto: Bengt Jürs

Jonas Holgersson Quintet 4003

Underground, Lund 7 februari 2013

Jonas Holgersson dr, Jonny Åhman b, Mathias Landaeus p, Hans Ulrik ts, Magnus Thorell tpt

Annonser
Annonser