Hardcorejazz med Mats Gustafsson

Köerna ringlade långa, utför konsertlokalen, The Ironworks, alla fick inte plats när Vancouverbaserade Gordon Grdina Trio spelade med Mats Gustafsson.

Om det finns ett uttryck som hardcorejazz, så är det tillämpligt på den här furiösa gruppen av musiker, med avtryck från hårdrock, punk och freeform jazz..

Vi talar inte om någon elegant kammarjazz, utan om ett energiutbrott på yppersta nivå framspelad musiker som tycks vara ett med sina instrument. Gordon Grdinas gitarrspel påminner bland mycket annat om Jimi Hendrix lite mollstämda sound. Han spelar hårt och utforskande och till synes utan musikaliska eller tekniska begränsningar.

Första låten inleds med extravaganta rytmiseringar på hög energinivå – och den bara ökar hela tiden.

Mats Gustafsson brölar som en oceanångare, piper som en skadeskjuten fågel och ylar med den oförlösta känslans frustration. Han har en ösande energi och en koncentrerad närvaro, vars motstycke jag har svårt att hitta hos någon annan.

Soundet är expressivt och jag skulle nästan vilja använda uttrycket ”revolutionärt”, i den bemärkelsen att musiken kullkastar konventioner och spränger ramar, samtidigt som lyssnaren inte ställs inför tolkande reflektioner. Det är direkt (inga omvägar) och osnobbigt. Musiken är svår att stå emot. Antingen lämnar man den eller också överväldigas man av den.

Mer finstämt blir det när Grdina fattar sin Oud och solar arabisk traditionell musik som snart utvecklar sig till en nästan symfonisk historia där alla medlemmarna hakar på.

Trion och Gustafsson spelar som ett överkokt ånglok, på väg att sprängas av det inre trycket.

Att lyssna på den här gruppen är som att genomgå en katharsis, man glömmer sig själv för en stund, hjärncellerna vräks åt sidan och enbart musikupplevelsen får plats.

Jag vinglade ut i Vancouvernatten, mörbultad och med ett saligt leende på läpparna. Genomblåst.

Svenska Rikskonserter var en av konsertens sponsorer.

 

Gordon Grdina Trio med Mats Gustafsson

Mats Gustafsson ts bs, Gordon Grdina g oud, Tommy Rabin b, Kenton Loewen dr.

The Ironworks, Vancouver 3 juli 2009

Annonser
Annonser