Klassiskt band på klassisk mark! (Foto: Elvis Dean)

Hedrenius-revival på knökfullt Cirkeln

Klassiskt band på klassisk mark!  (Foto: Elvis Dean)

Det var knökfullt måndagen den 3 maj i gamla Gyllene Cirkelns lokal i ABF-huset på Sveavägen 41 i Stockholm, när svenska Duke Ellington-sällskapet höll sin säsongsavslutning med levande musik. Många hade nog lockats särskilt av av utsikten att få uppleva GGG, det vill säga ”Gugges Gamla Gäng”.

Ett år efter att pianisten och bandledaren Gugge Hedrenius gick ur tiden, hade nu hans son Dicken och några andra av ”Gugges pojkar” samlat ihop sig till ett band med många av de musiker, som brukade spela med Gugges Big Blues Band när det begav sig.

Dicken Hedrenius spelade trombon, Sven Larsson bastrombon, Håkan Trygger kontrabas, Måns Ekman trummor, Bob Fredriksson congas, och vid pianot tjänstgjorde med den äran Mikael Skoglund.

I trumpetsektionen fanns Bosse Broberg, som spelade med Gugge i ABF-huset redan 1962, för snart 48 år sedan, och spelade blues med fyr och flamma, nu som då. Övriga trumpetare var Thomas Driving och Johan Setterlind.

Saxarna var också välbekanta med Wåge Finér och Håkan Lewin på alt, Håkan Werling tenor och Cissi Wennerström baryton.

Som sångare medverkade Claes Janson, som sjöng med Gugges band i många år, bland annat på Bal Palais och Strömsborg.

I publiken denna afton fanns ytterligare ett stort antal musiker, som kommit för att höra ”Gugges Gamla Gäng” på nytt spela kompositioner och arrangemang ur bandets repertoar – det mesta från Gugge Hedrenius penna.

Ellington-sällskapets musikafton började med Sweet Jazz Trio, det vill säga Lasse Törnqvist kornett, Mats Larsson gitarr och Hans Backenroth bas, som framförde sedvanligt luftig och smakfull kammarjazz på välkända teman – varav många denna afton med anknytning till Duke Ellington.

Håkan Werling vid solistmiken  (Foto: Elvis Dean)
Annonser
Annonser