Henning står stadigt på egna ben

Henning Ullén. Foto: Patrik Sandberg.

Henning Ullén Quintet
Kulturhuset, Stockholm Jazz Festival, 11 oktober 2016.

Stockholm Jazz Festival och Kulturhuset bjöd tisdag på en ny läcker anrättning i lunchjazzserien Contemporary Artists On Stage, nu med den stadigt framåtskridande trumpetaren Henning Ullén och hans fina, samspelta kvintett: Jonas Liljenberg (ts), Oskar Lindström (p), Samuel Löfdahl (b) och Karl-Henrik Ousbäck (tr).

Vi bjöds på idel original ur Hennings flödande produktion – alla med underfundiga titlar och uttryck till stimulans för tankeverksamhet och föreställningsförmåga: Embrace Your Heartache, Jonas (en liten hyllningsgåva till sin näre vän med tenorsaxen), Time Runner – med flera. Sistnämnda blev en spännande resa genom en komplex och intrikat väv av harmoni- och rytmskiften – lite som att pröva något man aldrig ätit förut. Ovant men välsmakande!

Henning är det självklara navet med sina kompositioner men också sin mestadels runda, pärlande ton. Det är förstås bara dumt att börja söka efter förebilder – Henning står stadigt på egna ben – men fast jag försökte hålla emot så tyckte jag mig själv höra influenser av Wynton Marsalis och Lee Morgan. Sämre artistiskt påbrå kan man ju ha. Bandet backar upp fint med finstämt ensemblespel i balladstämda partier. Och i de hetare avsnitten driver Ousbäck med inlevelse och pricksäkerhet resten av gänget framför sig – à la Tony Williams, kanske – och ger inte sina kamrater någon rast och ro. Great stuff!

Till sist en varmt känd eloge till Sirintip Phasuk för hennes initiativ till den här konsertserien och till Kulturhuset för att ha bidragit till att förverkliga den tillsammans med festivalledningen. Liten i format men med så mycket spännande innehåll. Och ännu mer bjuds dagligen den här veckan – jag säger bara: Gå dit!

Anders Wenström

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54325) [1]=> int(54209) [2]=> int(50803) [3]=> int(54353) [4]=> int(54329) [5]=> int(51323) [6]=> int(54321) [7]=> int(54305) [8]=> int(54382) [9]=> int(54013) }