High Coast Jazz Orchestra i storartad hyllning till Erik Norström

Text & foto: Kenneth Ögren

Konsert till minne av tenorsaxofonisten Erik Norström, Dekarsögården, (utanför Örnsköldsvik), 28 augusti 2022. 

Saxofonisten Erik Norström (1935–2019) har med rätta hyllats genom åren för sina kompositioner, arrangemang, sin lyriska ton, starka rytmkänsla men också för teknisk perfektion i spelet.

När han var 21 år gammal 1956 skrev Lars Resberg om Eriks konsert på jazzklubben Eagle (Örnsköldsvik) i Estrad:

”Han spelar samlat och redigt och han framkallade den där härligt pirrande känslan som …när man hör något nytt som samtidigt är bra”.

Då var Erik ingen dununge i jazzgenren. Idag är han vacker jazzhistoria i alla tonarter.

Efter en karriärtriggande debut i Radiotjänst och Lars Helanders ”Jazz för ungdom” har Eriks framgångar som bekant varit lysande, i storband på västkusten, i oktett med Stockholms-musiker, i turné med Stan Getz över landet, inhopp med Dizzy Gillespie i Lerums jazzfestival med mera, med mera.

Minneskonserten med kompositioner och arrangemang från Eriks penna blev en framgång hos publiken.

High Coast Jazz Orchestra, (HCJO) med trumpetare Fredrik Noren i styrpulten och HCJO:s bandledare Hasse Bergfors lyfte fram Eriks musik med ett låtval som spände från Eriks tidiga kompositioner till de nyare och som visade hans mångkunnighet. Erik skapade jazz med täta arrangemang och hanterade det lyriska som också lutar vackert mot folkton, som i stycket Edshult.

Erik har ett omfattande CV, han spelade också med basisten Oscar Pettiford och ett av numren var just ett arrangemang på Pettifords Two little Pearls och här fick inlånade basisten Hanz de Ward presentera ett fint solointro.

Lite finurlig var Erik även  i sitt skapande. I ett arrangemang av välkända A Night in Tunisia tog han en sväng med storbandsörhänget  och kallade den då Tunisia at Night.

Den coole tenorsaxofonisten från Örnsköldsvik måste tillhöra absolut högsta nationella klass på sitt instrument.  Mitt i prunkande sommar 2019 nåddes jazz-Sverige av beskedet om den tragiska olyckshändelsen som ändade hans liv.

Trots att hans lyriska ton inte längre kan avnjutas från hans egen sax så kommer hans kompositioner och arrangemang leva kvar som det jazzmusikaliska kulturarv det utgör. Eriks barn, Annika och Jonas har deponerat hans arkiv till Regionmusiken i Västernorrland där det nu ska förvaras och ordnas upp. Fredrik Noren, konstnärlig ledare kommer att ha en viktig roll. Han berättar för JAZZ att det ligger ett digert arbete framför honom i storleksordningen en stor flyttkartong. Det gläder Fredrik att arkivet hamnar just i Västernorrland, Eriks växte upp i Örnsköldsvik och HCJO har hemvist i Härnösand.

Erik Norströms arkiv blir en guldåder att för kommande jazzgenerationer av jazzskribenter, jazzmusiker och jazzhistoriker. HCJO firar 30 år 2023 och om det blir nya tillbakablickar då lär musik av Erik finnas med också i den spellistan.

Kenneth Ögren

 

 

 

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54790) [1]=> int(54715) [2]=> int(54541) [3]=> int(54382) [4]=> int(54707) [5]=> int(50803) [6]=> int(54566) [7]=> int(54735) [8]=> int(54731) [9]=> int(51323) [10]=> int(54787) [11]=> int(54639) }