High Coast Jazz Orchestra släppte skiva och imponerade

Jan Magnefors. Foto: Anders Olofsson

High Coast Jazz Orchestra
Metropol/Öbacka Jazz & Blues, Härnösand, 1 mars 2017.

På onsdagskvällen bjöd Öbacka Jazz & Blues publiken på två nyheter och en konsert med High Coast Jazz Orchestra (HCJO). Först ut på scen steg kulturchef Göran Sjögren. Han var för stunden både glad och lite rörd när han under publikens ovationer informerade om att stadens jazzklubb blivit utsedd till årets jazzklubb av den nationella föreningen Svensk Jazz, vilket Tidningen Ångermanland snappat upp och publicerat. Den andra nyheten var släppet av HCJOs nya skiva, Together Again, ett samarbete med den amerikanske saxofonisten Dick Oatts. Fredrik Norén var musikalisk ledare för cd:n som pryds av Maria-Thérèse Sommars träffsäkra bilder och layout.

Förband vid kvällens konsert var åter ett ungt men mycket duktigt och expressivt spelande band med sättningen gitarr, elbas, altsax, trummor och piano. Bandet heter Blastbeat Bongos och medlemmarna kommer vi definitivt få höra mer av på den svenska jazzscenen. För övrigt ett bra initiativ att som förband bjuda in unga skickliga musiker, vars uttryck inte stelnat utan är under utveckling.

Fredrik Norén t v, Hans Bergfors t h. Foto: Anders Olofsson

Kvällens huvudattraktion var förstås storbandsjazz med HCJO som spelade ett långt set som inleddes med ett avsnitt storbandsjazz som inte finns med på nya skivan och ett efterföljande avsnitt med låtar från skivan. Hans Bergfors, HCJO:s grundare, berättade om bandets historia som började för 25 år sedan. Han sa bland annat att han själv är den ende medlemmen som är kvar från starten, och log. Hans visade under konserten vilken skicklig musiker han är och drog ner varma applåder efter ett par solon. Bland låtarna i den öppna delen av konserten uppskattades nog mest Free Jazz Dance som framfördes i en utsökt funkversion där Mats Bäck och Jan Magnefors på saxofoner klev fram i utsökta solon. Den senare höll under hela konserten ordning på storbandet via fingrar och synliga handuppräckningar och bidrog till att sjuttonmannabandet lät mycket tight och samspelt. Bandet har många skickliga musiker och en individ till är värd att lyfta fram, trummisen Christian Sundequist – vilket driv och variation han uppvisade på sitt instrument! Från skivan var Black Swana och Child is Born bästa låtar. Efter extranummer och tända neonljusslingor bjöds publiken in att inköpa signerade skivor.

Text och bild: Anders Olofsson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54735) [1]=> int(50803) [2]=> int(54731) [3]=> int(54707) [4]=> int(54329) [5]=> int(54382) [6]=> int(54715) [7]=> int(54566) [8]=> int(54541) [9]=> int(54639) [10]=> int(54746) [11]=> int(51323) }