En magisk kväll med Hiromi & Edmar Castañeda

Foto: Heiko Purnhagen

Hiromi & Edmar Castañeda​
Berwaldhallen, Stockholm Jazz Festival, 8 oktober 2017.

Japanska pianisten Hiromi har spelat i Sverige vid ett flertal tillfällen Senast hon gästade Stockholm Jazz Festival var 2012, då hon uppträde med Steve Smith och Anthony Jackson – en trio vars signum var att rastlöst och intensivt vandra genom olika taktarter. Denna gång kom Hiromi till Stockholm Jazz Festival med den colombianska harpisten Edmar Castañeda.

Hiromi och Castañeda träffades 2016 i Montreal, under jazzfestivalen där. Båda fattade musikaliskt tycke för varandra och ett samarbete inleddes, vilket resulterat i flera lyckade turnéer och den nyligen släppta skivan Live In Montreal (Telarc), som är inspelad under årets festival. Lekfullheten, intensiteten, nyfikenheten och de udda taktarterna finns kvar i Hiromis musikaliska uttryck även när hon samarbetar med Castañeda. De improviserade inslagen i duons musik är mycket talrika.

Hiromi och Castañeda kastar sig hejdlöst ut i en lekfull, gränslös klangvärld och de skapar en sammanhängande enhet av närmast frenetisk jazz. Redan i öppningsnumret, Castañedas lyriska komposition A Harp In New York (för kvällen omdöpt till A Harp In Stockholm), sattes agendan för vart vi skulle färdas i de musikaliska ljudlandskapen. Musikfilosofin har alltid varit viktig för Hiromi och hennes fyrdelade svit The Elements (Air, Earth, Water, Fire) präglades av reflektion.

Jaco’s Tune, Castañedas hyllning till basisten Jaco Pastorius, bjöd på en makalös uppvisning i hur man kan spela harpa på ett fantasieggande och annorlunda sätt. Duons racersnabba löpningar och den hårfina gränsdragningen mot det ekvilibristiska till trots är deras musik full av substans, djup och känsla i ett välljudande symbiotiskt eko. Artisternas enastående teknik blir aldrig till ett självändamål. Hiromi får glänsa ensam vid ett tillfälle, i sin långa solosvit Wake Up And Dream. Där målar hon delikat upp hela räckan av sina influenser från Jerry Roll Morton och Errol Garner till Chick Corea (som hon spelat i duo med), Michel Camilo och klassiska mästare som Satie och Ravel.

En av de främsta anledningarna till Hiromi och Castañedas möte blir så lyckat är att de båda besitter en osannolik känsla för rytm och timing. Stor eufori skapades i konsertens final då duon bjöd på en laddad version av Astor Piazollas Liber Tango. Ni som inte var på plats i Berwaldhallen denna magiska kväll får chansen att lyssna till konserten senare i höst tack vare Jazzradion som spelade in den i sin helhet.

Text: Patrik Sandberg​
Foto: Heiko Purnhagen

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54566) [1]=> int(54715) [2]=> int(54639) [3]=> int(54707) [4]=> int(50803) [5]=> int(54790) [6]=> int(51323) [7]=> int(54735) [8]=> int(54787) [9]=> int(54382) [10]=> int(54731) [11]=> int(54541) }