Bob Mintzer, Per Nordgren, Martin Sjöstedt, Gustavo Bergalli Adan Nussbaum. Foto: Anders Olofsson

Hög klass på avslutningen av Öbacka Jazz & Blues Jazzfestival

Bob Mintzer, Per Nordgren, Martin Sjöstedt, Gustavo Bergalli Adan Nussbaum. Foto: Anders Olofsson
Bob Mintzer, Per Nordgren, Martin Sjöstedt, Gustavo Bergalli Adam Nussbaum. Foto: Anders Olofsson

Avslutningen av Öbacka Jazz & Blues Jazzfestival
Hamnkrogen och St Petri Logen, Härnösand, 6 augusti

Julia Wiklund. Foto: Maria-Thérèse Sommer
Julia Wiklund. Foto: Maria-Thérèse Sommar

Fredrik Norén har under många år arrangerat en kurs för unga jazzmusiker och i år har den ytterligare integrerats i Härnösands jazzfestival via lunchkonserter och en helkväll med de etablerade jazzmusikerna under fredagskvällen den 5 augusti. Föreningen Öbacka Jazz och Blues jazzstipendium delades ut under kvällen till Julia Wiklund, ung lovande jazzmusiker från Härnösand. Festivalen avslutades därefter på lördagskvällen den 6 augusti med jazzkonsert i tre avdelningar. I den första spelade tre band vars medlemmar deltagit i den kurs som letts av amerikanarna Bob Minister (saxofon) och Adam Nussbaum (trummor) samt svenskarna Isabella Lundgren (sång), Martin Sjöstedt (bas), Daniel Fredriksson (trummor), Ion Baciu (piano), Gustavo Bergalli (trumpet) och Per Nordgren (gitarr). De tre kursdeltagarbanden hette Daniel Fredriksson band, Per Norgrens band samt Bob Mintzers band efter sina kursledare. De spelade allt från standards till funk och spelglädjen lyste i allas ögon samtidigt som läromästarna noggrant lyssnade efter förbättringar att göras – att bli jazzmusiker innebär ju att ständigt prövas och utvecklas tillsammans med andra musiker.

Andra avdelningen stod Lärarbandet för. De hade en mycket munter stämning i sitt band samtidigt som kvaliteten på musiken nu höjdes rejält. Adam Nussbaum spelade med hela kroppen och tillsammans med basisten Martin Sjöstedt såg han till att ge både stadga och rytmik till bandet. Ett årligt återkommande inslag i Lärarbandet är att de bjuder in en av kursveckans deltagare att spela med dem. Den unge saxofonisten John Nilsson var årets utvalde. Gustavo Bergalli var på riktigt bra humör och via förhandlingar med de rutinerade musikerna arrangerade han om en låt mitt under framförandet. Han blinkade till Nilsson som antog utmaningen och spelade ut i ett expressivt solo. Vi kommer att få höra mer av denne unge saxofonist!

Isabella Lundgren. Foto: Anders Olofsson
Isabella Lundgren. Foto: Anders Olofsson

Sista avdelningen stod Isabella Lundgrens kvartett för. I den ingick – förutom Isabella – Martin Sjöstedt (piano), Daniel Fredriksson (trummor) samt Tom-Eddye Nordén (bas). Isabella inledde med att tacka för att hon nu, tretton år efter att hon själv gått jazzkursen, blivit inbjuden att få delta som lärare. Därefter framförde hon sånger från den senaste skivan, till exempel Eudaimonia som handlar om att nå inre frid. Därefter fick publiken lyssna till ett par nya låtar som kommer på hennes nästa skiva som ges ut i höst. Bandet trivdes verkligen med att spela tillsammans med Isabella och både Sjöstedt och Nordén klev fram i långa, både suggestiva och melodiska solon samtidigt som Isabellas sång alltid var väl ackompanjerad. Isabellas sång är nog en av de vackraste och känslosammaste vi idag kan höra på jazzscenen. Hon använde hela sitt röstregister med en klarhet och väl avstämd styrka, vilket få klarar, samtidigt som hon har en unik klang i rösten som ger identitet. Dessutom skriver hon allt mer av de material hon framför, ofta tillsammans med Carl Bagge. Dock avslutade hon konserten med att bjuda in Fredrik Norén och göra Nobody Knows the Trouble I Seen. Isabellas röst innehöll både budskap och intensitet – gör världen lite bättre!

Text: Anders Olofsson
Foto: Anders Olofsson och Maria-Thérèse Sommar

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54731) [2]=> int(54639) [3]=> int(54787) [4]=> int(51323) [5]=> int(54715) [6]=> int(54566) [7]=> int(54790) [8]=> int(54735) [9]=> int(50803) [10]=> int(54707) [11]=> int(54541) }