Imponerande Steve Gadd på Fasching


Foto: Paul G Deker

Steve Gadds meritlista är nästan lika bredd som den är lång, och han har spelat de mesta med de flesta alltifrån mainstreamjazz, fusion, soul och rockmusik. Gadd har varit en mycket anlitad studiomusiker med en mångsidighet som är imponerande, samtidigt har hans tekniskt innovativa spel många gånger gett en kvalitetssäkring där han medverkat.

Denna första kväll av två på Fasching infriade hos många de högtställda förväntningar som låg i luften. Gadd är det självklara navet i denna mycket täta samling vänner, alla med stor pondus och stark musikalisk integritet och individualitet. Trots eller kanske tack vare erfarenhetstyngden blev det en lättsam och avspänd spelning, stundtals lite jamartad men aldrig utan fokus. Barytonsaxofonisten Ronnie Cuber som bl.a sedan många år ingår i Mingus Big Band spelade märgfullt, med en attityd fylld av underfundig humor ofta citerande olika standards på oväntade ställen.

Joey Defrancesco, en discipel till Jimmy Smith är väl förtrogen med sextiotalets hardbop, liksom mer funkiga tongångar från senare år hade också han en bländande teknik som utnyttjar hammondorgelns hela register och med ett makalöst fotarbete vilket väckte förundran. Paul Bollenback slutligen är en stor lyriker med ett modernt anslag bl.a fostrad i M-Base kollektivet hos Gary Thomas men också influerad av gitarrister som Kenny Burell och Wes Montgomery.

Tillsammans skapade man varierat program med allt ifrån personlig omskrivning av Ellingtons Caravan via Horace Silvers Sister Sadie till bl.a  Buddy Miles blytunga Them Changes. Defrancesco spelade även bräcklig trumpet i en ostyrig version av Bye bye blackbird med några parafraser från Miles. Just den skenbara lättheten i framförandet, lekfullheten i samspelet i kombination med stor bredd i referensramar gjorde att man lämnade Fasching med ett småleende på läpparna. Jazz är inte bara roligt utan de är kul också!

Steve Gadd & Friends, Fasching Stockholm, 14 oktober: Steve Gadd dr, Ronnie Cuber bars, Joey Defrancesco Hammond B3, Paul Bollenback g.

Annonser
Annonser