Improviserat på Krusagården

Fredrik Mikalsen, Anders ”Peggy” Andersson, Peter Thörn, Roger Sundström (Foto: Linda Mikalsen)

Några hektiska musikveckor på det småländska höglandet under senvintern! Först fina konserter i Aneby med Bohuslän Big Band och Rigmor Gustavsson i mitten av mars. Sedan veckan därefter mer äventyrlig och fritt improviserad musik på Eksjös samlingsplats Krusagården. Det är Roger Sundström och föreningen Krusakultur som sedan något år ordnar blandade musik- och kulturmåndagar. Program och information om tidigare evenemang och länkar till platser på nätet där musiken kan höras och ses kan hittas på myspace.com, sök efter krusakultur!

De musiker som träffades den 29 mars hade ”träffats” förut, någon gång i verkliga livet, men också virtuellt via en programvara kallad Ninjam (se ninbot.com). Det virtuella jammandet innebär att flera musiker runt om i världen via ninjam-programmet synkar sina ljudkort i datorn och därefter, med viss fördröjning, kan spela tillsammans. Ett par sådana jam har tidigare ut- (och in-) spelats på Krusagården. Resultatet kan avlyssnas på ovan nämnda hemsida (sök efter erocnet, som är Rogers alias på denna hemsida).

Men senast handlade det sålunda om en ”riktig” live-spelning. Musiken tog denna gång sin utgångspunkt i ”Peggy” Anderssons digitala trumset och en rätt stadig rytmik, som åtminstone delvis höll kvar det hela i en föreställande ljudvärld. Övriga rörde sig sedan mycket fritt på denna grund i något som kanske kan kallas ambient fri improvisation. Bas- och gitarrklanger som ibland samplas och ”loopas” eller förvrängs via diverse elektronisk apparatur. Thörn skapade märkliga klanger från sin modifierade nyckelharpa för att ibland växla till fritt spel på altsax. Han hade dessutom en uppsättning leksaker av olika snitt som skapade ljud. Dessutom en gammal röd brandklocka med mycket imponerande klang.

Fredrik Mikalsen har också en massa leksaker på ett bord, fast hans är mest olika elektroniska apparater som kan skapa en förvrängd ljudbild av t ex plingande på den lilla öppnings-flärpen på en colaburk. Musiken flyter på i ett oftast spännande flöde. Då och då på tomgång och mindre fruktbart, men via den synbarliga kommunikation som finns mellan musikerna så hittar man plötsligt någon rolig idé att utforska. Just denna kommunikativa sida av en spelning måste vara svår att hitta när man spelar via en dator.

Roligt att det i en liten stad som Eksjö kan finnas en plats för så här pass udda musik. Och musik som dessutom hittar en publik! Inga massor naturligtvis, men ändå några som tycker det är nödvändigt att ibland höra musik där man inte riktigt vet i förväg hur det kommer att låta.

Impro-kväll på Krusagården i Eksjö
29 mars 2010

Roger Sundström gitarrer elektronik, Peter Thörn as modifierad nyckelharpa perc elektronik, Fredrik Mikalsen el-b elektronik, Anders ”Peggy” Andersson dr perc.

Jan Strand

Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54382) [2]=> int(54790) [3]=> int(51323) [4]=> int(54968) [5]=> int(54735) [6]=> int(54787) [7]=> int(55149) [8]=> int(54566) [9]=> int(54731) [10]=> int(54880) }