In the Spirit of Maynard på Nalen – konsert tre

Det var den tredje konserten av fyra In the Spirit of Maynard med Lasse Lindgren och SOS Band. Förutom att det spelades musik som sällan eller aldrig hörs live i Sverige, så bjöds det på gästartister av högsta klass och DJ med gammal fin vinyl i pauserna.

I första set presenterades häftiga arrangemang från Maynard Fergusons berömda 50-talsperiod. Här fick bandets många fina solister presentera sig ordentligt. Och att Lasse Lindgren är en man för vilken jazztrumpeten inte har några hemligheter kanske är bekant. Jag tycker fler borde ta chansen att höra detta live – det ges tyvärr inte så många tillfällen i Sverige.

Lasse har peppat SOS Big Band ordentligt, det låter taggat och tight trots att man inte hunnit med så många rep. Nya låtar har presenterats vid varje speltillfälle.

Härliga soloinsatser av Per Ola Gadd bas, Gunnar Åkerhjelm piano samt saxofonoisterna Anders Ramsell, Anders Björk, Ari Haraldsson och Mats Nordenborg, som öste på i ett rejält sax-battle i låten In th e Spirit. På trombon briljerade Sven Berggren i ett elektrifierat solo. Från trumpetsektionen klev Erik Palmberg fram i ett fint flygelhornsolo. Och sist men inte minst Margaret Anderson sång. Jag tror hon överträffade sig själv i ett par arrangemang från Maynards platta som han gjorde med Dinah Shore.

En häftig överraskning var kvällens hemlige gäst Roger Svedberg på vibrafon. Rena Gary Burton-klassen med bl. a. en fantastisk intrikat och lång intro på My Funny Valentine som sedan presenterades av hela bandet i bästa Maynard-stil.

En långväga gäst var Ernie Garside från Manchester, mannen som brukar säga ”he rebuilt Maynard” eftersom han var Maynards manager i tio år från slutet 60-talet och nästan hela 70-talet. Innan dess upplevde trumpetlegenden en tillfällig svacka. Men han kom alltså, med Ernies hjälp, ingång igen med ny fräsch musik i modernare rockigare tappning med många hitar som följd. Prov på detta bjöds i kvällens andra och tredje set.

Ernie Garside är också mannen som upptäckte att det fanns en svensk trumpetare som hade kapacitet att föra Fergusons musik vidare. Han skänkte Lasse Lindgren både en av Maynards Conn Connstellation-trumpeter och en rejäl bunt originalarrangemang. Hittills har det resulterat i en CD Spirit och ett antal konserter i Göteborg, Tyskland och Kroatien bland annat, med Lasses eget band. Och nu alltså i Stockholm med SOS-bandet.

Ernie Garside berättade i en paus lite om bakgrunden och verkade väldigt nöjd med arrangemanget på Nalen.

Kvällens annonserade gästartist var Janne Schaffer – han öppnade med den egna fina låten Norrland i den stil han är så känd för. Sedan drog han i gång en häftig blues i rasande tempo och överraskade i alla fall mig med ett långt, kraftfullt, fräckt modernt och svängigt bluessolo. Det hela avslutades med duellspel med Lasse i respektive instruments alla register och lite till. Det fick publiken i gungning ordentligt.

Att Janne Schaffer har ett långt förflutet med Abba fick Lasse att plocka fram några specialskrivna arrangemang på Abba-låtar som kommer på CD inom kort. Jag tror inte Janne hade hört något liknande och han såg ut att gilla det när han medverkade i några solopartier. Gimme, gimme, gimme och Dancing queen har aldrig låtit så jazziga – jag lovar!

Ja det var lite av det ni missade, ni som inte var där. Men det finns en chans kvar innan sommaren bryter in och av.

Det vore ju kul om Nalen kunde fortsätta med sådana här fredagskvällar. Häftig jazz och olika gästartister som kommer in och överraskar. De två tidigare fredagarna fick vi glädjas åt Bernt Rosengren och Isabella Lundgren.

Bengt Ericsson

30 maj Nalen/Stacken
SOS Big Band med Lasse Lindgren och gästartister

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(51323) [1]=> int(54209) [2]=> int(54321) [3]=> int(54013) [4]=> int(54329) [5]=> int(54353) [6]=> int(54382) [7]=> int(54305) [8]=> int(50803) [9]=> int(54325) }