Indiejazz med potential

Thomas Backman
Scalateatern, Stockholm Jazz Festival, 12 oktober 2016.

Indiejazz. En liten bit in i Stockholmspremiären för Thomas Backmans nybildade band tänker jag just så. Ingen vet väl egentligen vad det betyder, men kanske handlar det om en attityd: att det inte behöver vara så perfekt i sin form, att jazzen bara är en av flera beståndsdelar, att musikerna inte är så gamla och hellre har gula sneakers (som Backman) än putsade lackskor (som Magnus Lindgren).

Letar man jazz i den här öppna musiken så står den mest att finna i Thomas Backmans saxofoner och klarinetter. Han är en bra blåsare, det vet vi sedan länge efter mångårig medverkan i fina orkestrar som Klabbes Bank och Paavo.

Josefine Lindstrand har i uppgift att lägga ett ganska statiskt komp på synth och piano. Ibland i tvåtakt, som hos Frida Hyvönen, ibland synthsouligt som på 80-talet. Det gör hon bra.

Lindstrand, som uppmärksammats mycket för sitt samarbete med Norrbotten Big Band, står även för texter och vokala insatser. Josefin Runsteen hjälper till med sången men spelar en större roll som skönt ruffig trummis och violinist. Det finns till exempel ett långt parti med basklarinett och violin som är mycket fint.

Kvartetten kompletteras med Oskar Schönning på kontrabas och, något överraskande, elgitarr. Som gitarrist är han lite skev och trevande, men det är helt i sin ordning.

Man kan ana en viss påverkan både från Paavo och Banken men Thomas Backman är ändå inne på en egen tripp som inrymmer såväl folkviseton som brusig electronica, pop och hardbop. Förutom de riktningar som redan nämnts.

Med så mycket på gång är det kanske inte så konstigt att musiken inte riktigt känns klar. Men här finns nerv och närvaro och potential till något riktigt bra.

En sista fundering: varför var det så lite folk som sökt sig till Scalateaterns källare? Det här är ju namnkunniga musiker som borde kunna locka fler. Det var ju inget annat på gång just då.

Dan Backman

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(13) { [0]=> int(54715) [1]=> int(54566) [2]=> int(54639) [3]=> int(54735) [4]=> int(54880) [5]=> int(50803) [6]=> int(54790) [7]=> int(54731) [8]=> int(54968) [9]=> int(54787) [10]=> int(51323) [11]=> int(54878) [12]=> int(54382) }