Intensiv hardcorefusion med Makaya McCraven på Fasching

Text: Ulf Thelander Foto: Patrik Sandberg

Makaya McCraven, Fasching , 14 november 2023

Trumslagaren Makaya McCraven är mycket av en brobyggare som ledigt rör sig mellan experimentell jazz, freeform, hardbop, hip-hop och r&B. Ofta blandar han, mixar samman eller renodlar sin breda genrearsenal. Hans diskografi är minst sagt spretig och då han för några år sedan fick tillgång till Blue Notes inspelningsarkiv för bearbetning, uppgradering och remixing så var det nog många som blev lite förvånade över utfallet. Resultatet Deciphering the message (Blue Note 2021) var inte ett vildsint, djuplodande eller direkt nyskapande alster. Tvärtom en ganska hovsam och modest arrangering som inte lämnade några djupare avtryck. Så McCraven är en tämligen oförutsägbar musiker.

Inför spelningen på Fasching så var inte sättning förannonserad, vilket i sig är spänningsskapande. Det var ern trio som äntrade scenen denna kväll. Gitarristen Matt Gold, som också var med då McCraven spelade här senast  2018, utgjorde den ena utposten. Basisten Junius Paul, en musiker väl rotad i det afroamerikanska arvet och bl.a spelat med Art Ensemble of Chicago och Roscoe Mitchell agerade ankare. Och det är en väldigt expressiv, intensiv hardcore jazzfusion som trion exekverar. Basisten Paul, som denna kväll enbart spelar elbas, står stadigt i mitten och binder samman, tänjer och expanderar det rytmiska ramarna. Gold med rötter i rockmusik har ett fritt och briserande förhållningssätt, där hans crescendoartade solon skapar ett starkt tryck. Men han är samtidigt sparsam med elektroniska inslag och förstärkningar utan intensiteten byggs upp manuellt. McCraven har en flödig, polyrytmisk spelstil, fylld av detaljer och finesser och med ett makalöst driv. Han har också ett hårt tillslag som ytterligare accentuerar dynamiken.

Som extranummer spelas Autum in New York som gitarristen Kenny Burell spelat in, vilken också finns med på McCravens tidigare nämnda skiva. Fast här tar sig trion stora friheter och vrider vänder på materialet och släpper på fördämningarna. Sammantaget befäster Makaya McCraven sin position som en spännande brobyggare och nytänkare och fortsättning lär följa.

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(11) { [0]=> int(54880) [1]=> int(54731) [2]=> int(51323) [3]=> int(54566) [4]=> int(54968) [5]=> int(55149) [6]=> int(54382) [7]=> int(54790) [8]=> int(54787) [9]=> int(50803) [10]=> int(54735) }