Jan Lundgren övertygade på hemmaplan

[Best_Wordpress_Gallery id=”119″]

(Klicka någonstans på bilden ovan för att starta bildspelet. Märk väl att autoplayfunktionen numera är bortrationaliserad av Photo Gallery-folket.)

Lycklig resa – En hyllning till Jan Johansson
Ronneby Kulturcentrum, Ronneby, 23 maj 2018.

Varje år möter Jan Lundgren sin hemmapublik i Ronneby, ty det är här Lundgrens jazzresa börjar. Egentligen bor han i Ystad, där han är konstnärlig ledare för jazzfestivalen och har ett magnifikt kontaktnät ända in i legendariska Montmartre i Köpenhamn. Den slit- och färgstarka ”Lycklig resa” finns på skiva – en inspelning från Ystadsfestivalen 2015. Kulturen sitter i väggarna och akustiken är mycket fin på Ronneby Kulturcentrum, som är en av Kockums övergivna fabrikslokaler. Det kan man kalla återbruk. I dagarna är det konstnären Lars Holms briljanta verk som utgör bakgrund till musiken och ger fantasin och upplevelsen fritt spelrum. Att närvara vid repetition och soundcheck före konserten blir naturligtvis även det en Lycklig resa. Lundgren har en ”bank” med synnerligen kvalificerade violin-/cellister till turnéerna. Ett kärt återseende är den kroatiska cellisten Asja Valcic, som gjorde succé förra året i St. Mariakyrkan på Ystadfestivalen.

En fyrklöver Jan Johansson-pärlor inleder konserten: Emigrantvisa, Gånglåt från Älvdalen, Polska efter Höök Olle – lyriskt, vackert och stämningsfullt. Stråkarna och Mattias Svenssons bas är verkligen med på noterna när Kvällar i Moskvas förstäder (Midnight in Moscow) tonar upp, och får det att svänga lustfyllt. Det går en kosack och Stepp min stepp färgas av stråkarna och blir en regnbåge i tonkonst. Det vore synd att dö än och Visa från Utanmyra får extra lyskraft med Lundgrens givmilda musikalitet. Dags för Pippi Långstrump, som jag minns var förbjuden att läsas i min hemstad Örebros skolor. Fröken läste den ändå och vi fick inte berätta hemma. Jag har inte hört att den blivit tillåten ännu. Här blev det i alla fall extranummer!

Lasse Seger

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54329) [2]=> int(54353) [3]=> int(51323) [4]=> int(54325) [5]=> int(54013) [6]=> int(54541) [7]=> int(54305) [8]=> int(54382) [9]=> int(54209) }