Jan Lundgren Trio på Metropol i Härnösand

 

Jan Lundgren trio, Metropol, Härnösand

 

 I onsdags spelade Jan Lundgren trio på Metropol. Det är inte varje jazzkväll som bjuder på så berömda och skickliga musiker även om Öbacka Jazz och blues haft osedvanligt många svenska och internationellt kända musiker som gäster denna vår. Jan Lundgren är en av vårt lands mest erkända pianister såväl i Sverige som utomlands.

 

Med snart ett femtital egna skivor och flera fina utmärkelser kunde han lägga en till i fjol för soloplattan All By My Self som utsågs till årets skivetta av brittiska tidskriften Jazz Journal. Jans trio har den klassiska sättningen piano, bas och trummor. Pianot trakterade han själv mästerligt även om ljudbilden i början av konserten behövde justeras. Trions basist är Mattias Svensson som spelat med Jan under snart ett par decennier. Hans basspel var både snabbt, melodiskt och rytmiskt medryckande. Mattias själv formligen dansade med sin bas vid flera av de solon han under publiken gillande spelade under kvällen. Bakom trummorna återfanns bandets tredje medlem Zoltan Csörsz. Han trumspel var distinkt varierat med väl valda kombinationer av hi hat, cymbaler, virveltrumma och pukor. Allt efter som kvällen fortlöpte tog Zoltan tydliga initiativ till Mattias och Jan gillande.

 

Jans pianospel då? Jodå, ingen lämnade Metropol denna afton utan att uppskattande prata om Jans varierade anslag i ackorden och aldrig sinande förmåga att variera fingerspelet i mängder av solon och tempobyten i låtarna. Låtvalet var blandat med en del egna kompositioner och av storheter som Oscar Petterson och Duke Ellington och den svenska visskatten med låtar som Visa vid vindens ängar klingade lika väl i jazzton som For once in my life – Konserten arrangerades i samarbete med Estrad Nord.

 

Text: Anders Olofsson

 

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54735) [1]=> int(54880) [2]=> int(55161) [3]=> int(54787) [4]=> int(54968) [5]=> int(50803) [6]=> int(54790) [7]=> int(54566) [8]=> int(54382) [9]=> int(51323) [10]=> int(55149) [11]=> int(55167) }