Jansson på Aftonstjärnan

 

Duke Ellington skulle ha fyllt 110 år i år, vilket uppmärksammas på olika plan. Bland annat av basisten Kjell Jansson, som tillägnar ”Hertigen”sin nya cd Ad Lip on Nippon och spelar en del inte alls så kända Ellington-kompositioner. Som CD-titelns Ad Lip on Nippon, som Duke skrev 1964 efter sitt första besök i Japan. Mindre kända blandas med ”hits” som Take the A-train, och Sophisticated Lady. .

Den här realeasekonserten för CD:n innehölls mestadels material från skivan plus en del annat.

I 38 år har Kjell samarbetat med tenoristen Gilbert Holmström, två herrar som kan varandra utan och innan. Trumslagaren Göran Kroon hade drabbats av ryggskott och ersattes på konserten av veteranen Anders Söderling.

Inget ont om Gilbert Holmström, han är en driven saxofonist med klar uppfattning och klara linjer, men på Aftonstjärnan var det trion Tommy-Kjell-Anders, som verkligen höjde temperaturen. Samarbetet mellan de tre var makalöst, Tommy Kotter kom loss som en furie på pianot och bjöd på flera läckra solistiska inslag. Hans ”mummelsång” i solona gav en extra dimension. Kjell Jansson är en förstaklassig basist med fin teknik och auktoritet, han spelar melodier, utvecklar dem och improviserar mycket läckert. Anders Söderling är en mästare med sina vispar, lyhörd, påhittig och med en fantastisk drivande försiktig rytmik.

Gilbert Holmström kompletterar givetvis och i Take the Coltrane briljerade han, liksom i ett bar ballader.

Kulturminnesmärkta Aftonstjärnan fick en renässans när skådespelaren Kent Andersson för ett antal år sedan började spela revy där. I Berndt Andersson duo var Kjell Jansson den andre.

Det märktes på Kjell att han här var på hemmaplan, en entusiasm som inspirerade hans medmusikanter.

Kjell Jansson Quartet

Gilbert Holmström ts, Tommy Kotter p, Kjell Jansson b, Anders Söderling dr

Aftonstjärnan, Göteborg 4 april 2009.

 

Annonser
Annonser